59% vecāku uzskata, ka bērni bezjēdzīgi "sēž" internetā, secināts aptaujā

© Romāns Kokšarovs/F64

Vairāk nekā puse jeb 59% vecāku uzskata, ka bērns laiku internetā pavada bezjēdzīgi, skatoties video saturu "YouTube" vai kādā citā platformā, liecina mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" un pētījuma centra "SKDS" veiktās aptaujas dati.

Savukārt 46% vecāku atzinuši, ka bērni bezjēdzīgi pavada laiku internetā, spēlējot datorspēles. Tikai 8% vecāku atbildējuši, ka viņu bērns internetā bezjēdzīgi laiku netērē.

Vienlaikus aptuveni 50% no aptaujātajiem vecākiem pēdējā gada laikā ir kādu ilgāku brīdi sēdējuši bērnam līdzās un vērojuši, ko bērns dara internetā.

Aptaujas dati arī rāda, ka vecākiem visvairāk pretenziju ir pret to, ka bērni lieto viedtelefonus un spēlē video spēles, bet vismazāk iebildumu ir pret to, ka laiks tiek pavadīts pie TV ekrāna.

"Vecāki līdz galam neuztver laika pavadīšanu ar viedierīci kā leģitīmu nodarbošanos - tiek apšaubīts tās lietderīgums un jēga. Iespējams, viņi domā, ka tas, ka bērns pavada daudz laika, piemēram, viedtālrunī, parāda viņus kā "sliktus" vecākus, kas nevar nodrošināt bērnam "pareizu" bērnību - svaigā gaisā, laukos pie vecvecākiem un tamlīdzīgi," atzina antropoloģe Ieva Puzo.

Pēc viņas teiktā ir arī redzams, ka mainās izpratne par labi pavadītu laiku bērnībā. "Ja pirms 20 gadiem sēdēt pie televizora bija "nepareizi", tad tagad televizors jau ir kļuvis pieņemamāks un viedtālrunis ir nokļuvis "nepareizā" laika pavadīšanas veida statusā. Vēsturiski raugoties, šī situācija faktiski nav nekas jauns, jo ikviens jaunums - vai tas būtu televizors, pildspalva vai grāmata - tā laika sabiedrībā ir radījusi zināmu pretestību," sacīja Puzo.

Aptaujā piedalījās 1001 vecāks, kuram ir bērni vecumā no diviem līdz 17 gadiem. Aptauja veikta no 2021.gada 30.jūlija līdz 2.augustam.

Jau vēstīts, ka "Tele2" pērn strādāja ar 138,576 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 1,4% vairāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa pieauga par 9,4% un bija 34,469 miljoni eiro. Kompānija "Tele2" reģistrēta 1995.gada novembrī, un tās pamatkapitāls ir 3,486 miljoni eiro. "Tele2" vienīgais īpašnieks ir Zviedrijas "Tele2 Sverige Aktiebolag".

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.