Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā

Krievija netālu no Afganistānas nosūtījusi 500 karavīrus; Uzbekistāna gatava palīdzēt Vācijai evakuēt cilvēkus

© EPA/Scanpix/Leta

Aptuveni 500 Krievijas motorizēto kājnieku piedalās mācībās Tadžikistānas kalnos netālu no Afganistānas, pirmdien paziņojusi Krievijas Aizsardzības ministrija.

Karavīri, kas piedalās manevros, ir no Krievijas armijas bāzes Tadžikistānā.

Šīs ir trešās militārās mācības, kuras Krievija mēneša laikā noorganizējusi netālu no Afganistānas robežas, pieaugot bažām par reģiona stabilitāti pēc talibu nākšanas pie varas šajā valstī.

Septembrī manevri ar Krievijas un citu Maskavas vadītās Kolektīvās drošības līguma organizācijas dalībvalstu piedalīšanos plānoti Kirgizstānā, kur arī atrodas Krievijas militārā bāze.

Savukārt Uzbekistāna ir gatava atvērt savas robežas un palīdzēt Vācijai evakuēt cilvēkus no Afganistānas, pirmdien žurnālistiem paziņojis Vācijas ārlietu ministrs Heiko Māss.

Vācija ir identificējusi vēl desmitiem tūkstošiem cilvēku, kuri ir jāevakuē no Afganistānas, tostarp Vācijas pilsoņus un afgāņus, kuriem pastāv risks ciest no talibu represijām, piemēram, cilvēktiesību aktīvistus un žurnālistus.

Māss ir devies vizītē uz Turciju, Uzbekistānu, Tadžikistānu, Pakistānu un Kataru. Starp apspriežamajiem jautājumiem ir arī cilvēku evakuēšana no Afganistānas ar lidmašīnām, ja Kabulas lidosta spēs turpināt darbu, vai pa zemi pāri robežām ar kaimiņvalstīm.

"Uzbekistāna ir gatava palīdzēt mums ar šo cilvēku grupu," sacīja Māss.

Māss svētdien Turcijas ārlietu ministram Mevlitam Čavušoglu sacīja, ka Vācija ir gatava atbalstīt centienus paturēt atvērtu Kabulas lidostu pēc visu NATO spēku izvešanas no Afganistānas.