Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lībiņa-Egnere ukraiņiem apliecina Latvijas nelokāmu atbalstu Krimas suverenitātei

© Romāns Kokšarovs/F64

Saeimas priekšsēdētājas biedre, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere (JV), Ukrainā apmeklējot okupētās Krimas pussalas pierobežu, apliecināja nelokāmu Latvijas atbalstu Krimas suverenitātei un teritoriālajai integritātei.

Kā aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā, parlamentāriete uzsvērusi, ka Ukraina var rēķināties ar Latvijas atbalstu un Latvija turpināšot Krimas aneksijas neatzīšanas politiku.

"Esam gandarīti, ka Ukraina dara visu, lai robežšķēršošanas nepieciešamības gadījumā Ukrainas iedzīvotājiem netiek radītas papildu grūtības šajā sarežģītajā situācijā," iepazīstoties ar situāciju Ukrainas un okupētās Krimas teritorijas robežšķēršošanas punktā Kalančakā, sacīja Lībiņa-Egnere.

Saeimas priekšsēdētājas biedre pēc EPPA Ukrainas delegācijas vadītājas Marijas Mezencevas uzaicinājuma kopā ar Polijas, Gruzijas un Čehijas parlamentāriešiem viesojās Hersonas apgabalā, kas robežojas ar Krimu, lai tiktos ar Krimas tatāriem un iedzīvotājiem.

Tāpat parlamentārieši tikās ar Hersonas apgabala padomes vadītāju Sergiju Koziru, Hersonas apgabala valsts administrācijas vadītāju Oleksandru Samoilenko, kā arī Ukrainas prezidenta pastāvīgo pārstāvi Krimas Autonomajā Republikā Antonu Korineviču.

Hersonas vadība pateicās Latvijai, tostarp EPPA Latvijas delegācijai, par aktīvo pozīciju, stingri iestājoties par Ukrainas teritoriālo vienotību, kā arī atbalstu Krimas tatāriem.

Lībiņa-Egnere akcentēja, ka EPPA pēc Latvijas iniciatīvas izveidotā grupa "Baltija+" turpinās sniegt atbalstu Ukrainai. Grupa izveidota ar mērķi atgādināt EPPA un tās locekļiem par organizācijas pamatprincipiem, aizstāvētu Krievijas īstenotās Krimas aneksijas neatzīšanas politiku, kā arī regulāri nosodītu Krievijas īstenoto militāro okupāciju Austrumukrainā, daļā Gruzijas un Moldovas.

Apmeklējot Kalančakas robežpunktu, delegācijas locekļi piedalījās arī koku stādīšanas akcijā, kuru iniciēja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis.

EPPA ir Eiropas Padomes statūtorganizācija, kuras uzmanības lokā ir cilvēktiesību, daudzviedokļu demokrātijas un tiesiskas valsts aizstāvēšana, Eiropas kultūras identitātes un daudzveidības izpratnes un attīstības veicināšana un aktuālu Eiropas sabiedrības jautājumu risināšana, kā arī demokrātiskās stabilitātes stiprināšana Eiropā, atbalstot politiskās, likumdošanas un konstitucionālās reformas.

Lībiņa-Egnere līdz šodienai uzturas Ukrainā, šajā laikā piedaloties arī Krimas platformas inaugurācijas samitā un Ukrainas neatkarības 30.gadadienai veltītajos pasākumos.