Kariņš akcentē NVO nozīmību vakcinēšanās veicināšanā

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Nevalstiskajām organizācijām (NVO) ir liela loma dialoga veicināšanā par Covid-19 un vakcinēšanos, ceturtdien NVO un Ministru kabineta sadarbības memoranda padomes ārkārtas sēdē pauda Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Sarunā ar NVO pārstāvjiem Kariņš uzsvēra šo organizāciju lomu valdības lēmumu pieņemšanas procesā un dialoga veidošanā ar sabiedrību.

"Tas, ko dara NVO, ir grūti, jo NVO pamana nepilnības un cenšas uz tām norādīt. NVO pārstāv konkrētus cilvēkus un šīs organizācijas var ietekmēt mani, valdību vai Saeimu, palūdzot piekoriģēt šādus tādu lēmumus, lai tie būtu labāki," klāstīja Kariņš, piebilstot, ka, lai arī valstī ir vairāk nekā 24 000 NVO, tomēr aktīvo NVO biedru daudzums nav pietiekams.

Premjers atzina, ka pilsoniskā aktivitāte valstī ir zema. Viņš atsaucās uz sabiedrības attieksmi pret Covid-19 pandēmiju, norādot, ka atsevišķi sabiedrības locekļi izvēlas paust neapmierinātību, citus nosaucot par muļķiem.

"Es saprotu, ka cilvēks ir neapmierināts. Viņš gaida darbību "X", bet, to nesagaidot, pauž neapmierinātību. Galu galā neapmierinātība izpaužas staigāšanā pa ielām un daļa [sabiedrības] var kļūt mazāk kā miermīlīga. Patlaban [Covid-19 pandēmijas apstākļos] tiek jaukta fizika un reliģija. Fizikai un bioloģijai ir savi likumi, kurus var neatzīt, tomēr tas nenozīmē, ka tie neeksistē. Mūsu doma ir palīdzēt cilvēkiem nesaslimt, bet ir daļa sabiedrības, kas to nesaprot un tic maldu ziņām. Patlaban dialogs nāk grūti, tāpēc mums ir jāpalīdz pa dažādiem kanāliem sniegt informāciju, lai cilvēki paši pieņem lēmumu, ko darīt un nedarīt," skaidroja Ministru prezidents.

Pēc Kariņa domām, dažādas sabiedrības grupas ir iespējams informēt un uzrunāt caur NVO.

Latvijā

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi un iesniegusi saskaņošanai Solidaritātes iemaksas likumu, kas nosaka pienākumu Latvijā reģistrētām kredītiestādēm, kā arī citu valstu kredītiestāžu filiālēm Latvijā veikt solidaritātes iemaksu.