Zviedri atzīti par Baltijas reģiona gada lauksaimniekiem

Par konkursa "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2010" laureātiem kļuvuši Hakans un Terija Li Eriksoni no Zviedrijas, aģentūru LETA informēja Pasaules Dabas fonda pārstāve Dārta Treija.

Šī konkursa mērķis ir mudināt Baltijas jūras reģiona lauksaimniekus aktīvi iesaistīties Baltijas jūras eitrofikācijas problēmas risināšanā.

Konkurss "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā" ir starptautisks un šogad tika rīkots septiņās valstīs Baltijas jūras reģionā. Katrā no valstīm tika izvirzīti finālisti, kas saņem titulu un naudas balvu 1000 eiro (702 latu) apmērā no "Swedbank". Latvijas finālisti bija un par titula "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2010" iegūšanu cīnījās Rihards un Vanda Valtenbergi no zemnieku saimniecības "Valti", Skrundas novadā.

Šodien Helsinkos konferences "Zaļāka lauksaimniecība zilākai Baltijas jūrai laikā" tika paziņots titula "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā 2010" un 10 000 eiro (7000 latu) naudas balvas ieguvējs - Zviedrijas lauksaimnieki Eriksoni.

Konkursa žūrija Eriksonu pāri izvēlējās par balvas laureātiem viņu aizrautības dēļ parādīt citiem, kā tradicionālā lauksaimniecībā iespējams pielietot metodes, kas samazina fosfora un slāpekļa noplūdi, izmantojot mūsdienīgas un novatoriskas tehnoloģijas un rūpīgu, precīzu uzskaiti. Pēc žūrijas domām, Eriksoni veikuši papildus pasākumus, kas nepieciešami Baltijas jūras saglābšanai, un viņu izmantotās metodes iespējams pielāgot līdzīgām saimniecībām Baltijas jūras reģionā.

Baltijas jūra vēl joprojām ir viena no visapdraudētākajām jūrām pasaulē. Eitrofikācija jeb pārmērīga ūdensaugu savairošanās tiek uzskatīta par nozīmīgāko Baltijas jūras ekoloģisko problēmu. Tās cēlonis ir palielināta barības vielu, tostarp fosfora un slāpekļa, nonākšana ūdens vidē. Baltijas jūras Vides aizsardzības komisijas (HELCOM) dati liecina, ka aptuveni 60% slāpekļa un 50% fosfora jūrā nonāk tieši no lauksaimniecības.

Konkursu "Gada lauksaimnieks Baltijas jūras reģionā" rīko Pasaules Dabas fonds sadarbībā ar WWF Baltijas Ekoreģiona programmu, "Swedbank", Baltijas lauksaimnieku forumu par vidi (BFFF) un lauksaimnieku organizācijām Baltijas jūras reģionā.

Svarīgākais