Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Noraida rosinājumu atteikties no iespējas atlaist pret Covid-19 nevakcinētos

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija šodien noraidīja opozīcijas deputātu priekšlikumus atteikties no iespējas atlaist epidemioloģiskās drošības prasībām neatbilstošus darbiniekus.

Opozīcijas deputāti no valdības virzītajiem grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā rosinājuši izslēgt normu, kas pašlaik paredz tiesības atlaist darbiniekus, kuri nav vakcinējušies vai pārslimojuši. Lai gan komisija 24.augustā konceptuāli pauda atbalstu iespējai strādāt klātienē ar negatīvu Covid-19 testu, par ko veselības nozares eksperti izteica brīdinājumu, ka tas ir riskanti.

Viens no priekšlikuma autoriem, deputāts Māris Možvillo (PCL) uzsvēra, ka nav pieļaujama darbinieku diskriminācija atkarībā no tā, vai ir, vai nav vakcinējies. Šo rosinājumi bija iesniegusi lielākā daļa “Par cilvēcīgu Latviju” deputāti, tādu pašu priekšlikumu iesniedza arī deputātes Evija Papule un Ļubova Švecova.

Tāpat tika noraidīts parlamentārietes Jūlijas Stepeņenko (LPV) priekšlikums, kura brīdināja, ka likumprojektā nav skaidri pateikts, kādus pakalpojumus klātienē varēs saņemt nevakcinētas personas. Deputāte aicināja skaidrot, vai nevakcinēti cilvēki varēs saņemt mazāk būtiskus veselības aprūpes pakalpojumus.

Veselības ministrijas (VM) parlamentārais sekretārs Ilmārs Dūrītis (AP) pauda, ka VM mērķis nav aizliegt cilvēkiem piedalīties pasākumos. Jebkuram cilvēkam ir un būs iespējas dzīvot normālu dzīvi, taču, ja slimības izplatība palielināsies, tad būs jāievēro specifiski nosacījumi, norādīja politiķis. Viņš skaidroja, ka tā kā nezinām, kā attīstīsies Covid-19 izplatīšanās, tāpēc pašlaik arī nav iespējams nosaukt konkrētus pakalpojumus, kuri, piemēram, nevakcinētiem cilvēkiem varētu tikt ierobežoti.

Kā ziņots, augusta sākumā Saeima konceptuāli atbalstīja Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projektu, kas paredz noteikt, ka pēc 1.oktobra darba devējam būs tiesības atlaist darbiniekus, kas nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu, kas apliecina vai nu vakcinēšanās vai izslimošanas faktu.

Likumprojekts paredz arī prasību pēc šāda Covid-19 sertifikāta veselības aprūpes, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un izglītības jomā strādājošajiem.