Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā

Latvija nav lūgusi ES palīdzību patvērumu meklētāju plūsmas kontrolēšanā

© Kaspars Krafts/F64

Pagaidām Latvija nav vērsusies pie Eiropas Savienības (ES) ar lūgumu sniegt palīdzību nelegālo patvērumu meklētāju plūsmas kontrolēšanai, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijā (IeM).

Ministrijā norādīja, ka, ņemot vērā šī brīža situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas, Latvija spēj nodrošināt darbu atbilstoši esošajiem resursiem.

Tas, vai IeM vērsīsimies pēc atbalsta pie ES, būs atkarīgs no situācijas turpmākās attīstības. Šobrīd palīdzību robežsargiem turpina sniegt gan Valsts policija, gan Nacionālie bruņotie spēki, gan arī "Frontex" eksperti.

Iepriekš Lietuvas iekšlietu ministre Agne Bilotaite pauda viedokli, ka Lietuvas izredzes saņemt ES finansējumu fiziskas barjeras izbūvei gar Baltkrievijas robežu nolūkā apturēt nelegālo migrāciju vērtējamas optimistiski.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Kopš 10.augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 476 cilvēki.

Augusta pirmajā pusē robežsargi katru dienu konstatēja desmitiem cilvēku lielas nelegālo migrantu grupas, bet pēdējās dienās to virzība pāri robežai esot pierimusi.