Zatlers no ārvalstīm saņēmis 24 apsveikuma vēstules Latvijas svētkos

Valsts prezidents Valdis Zatlers saņēmis 24 apsveikuma vēstules Latvijas valsts proklamēšanas 92.gadadienā no dažādu pasaules valstu un organizāciju līderiem.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā, apsveikuma vēstules saņemtas no ASV Valsts prezidenta Baraka Obamas, Krievijas prezidenta Dmitrija Medvedeva, Vācijas prezidenta Kristiana Vulfa un Polijas prezidenta Broņislava Komorovska.

"ASV Latviju uzskata par vienu no tās uzticamākajiem sabiedrotajiem. Mēs novērtējam jūsu darbu brīvības, cilvēktiesību, demokrātijas un miera veicināšanā tuvākās un tālākās vietās. Mēs augstu vērtējam jūsu nepārtraukto ieguldījumu mūsu kopīgajā misijā Afganistānā, tostarp caur jūsu būtisko lomu Ziemeļu apgādes tīklā," raksta Obama.

ASV prezidents izsaka pateicību par Latvijas atbalstu ASV reģionālās un globālās politikas prioritātēm un valdības drosmi ekonomiskās krīzes pārvarēšanā, kā arī pauž pārliecību par spēcīgas sadarbības veidošanu arī turpmāk.

Savukārt Medvedevs savā vēstulē Latvijas iedzīvotājiem novēl stabilitāti un uzplaukumu, kā arī pauž cerību, ka Krievijas un Latvijas attiecības aktīvi attīstīsies savstarpējās sapratnes un konstruktīvas sadarbības garā atbilstoši abu valstu tautu gaidām.

"Esmu gandarīts par mūsu valstu ciešajām partnerattiecībām vienotajā Eiropā. Vērojot Latvijas daudzpusīgos un veiksmīgos centienus pārvarēt starptautiskās ekonomikas un finanšu krīzes sekas, mana valsts un arī es personīgi izjūtu dziļu cieņu," savā apsveikuma vēstulē atzīst Vācijas prezidents Kristians Vulfs.

Bet Komorovskis Latvijas tautai sūta sirsnīgus veiksmes un panākumu vēlējumus - "par simbolisku var uzskatīt faktu, ka tikai nepilna nedēļa šķir mūsu svarīgākos nacionālos svētkus - Polijas un Latvijas neatkarības dienas, kuras iemūžina pirms 92 gadiem Centrāleiropas valstīm brīvību nesošos notikumus. Poļiem un latviešiem daloties priekā par šiem 1918.gada neaizmirstamā novembra notikumiem, attīstījās ļoti sevišķas mūsu valstis un tautas tuvinošas saites."

Līdz šim apsveikuma vēstules ir saņemtas arī no Alžīrijas prezidenta Abdelaziza Buteflika, ANO ģenerālsekretāra Bana Gimuna, Austrālijas ģenerālgubernatores Kventinas Braisas, Azerbaidžānas prezidenta Ilhama Alijeva, Grieķijas prezidenta Karolosa Papuliasa, Horvātijas prezidenta Ivo Josipoviča, Indijas prezidentes Pratibhas Patilas, Īrijas prezidentes Mērijas Makalīzas, Kazahstānas prezidenta Nursultana Nazarbajeva, Libānas prezidenta Mihela Sleimana, Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites, Malaizijas sultāna Mizana Zainala Abidina, Maldivu prezidenta Muhameda Našīda, Mongolijas prezidenta Elbegdorža Cakhia, Nīderlandes karalienes Beatrikses, Pakistānas prezidenta Asifa Ali Zardari, Portugāles prezidenta Anibala Kavaco Silvas, Sīrijas prezidenta Bašara al Asada, Šveices prezidentes Dorisas Leithardes un Turcijas prezidenta Abdullas Gila.

Tāpat Zatlers jau no novembra sākuma saņēmis apsveikumus valsts svētkos no Latvijas pilsētu un novadu pašvaldībām, augstskolām, muzejiem, valsts pārvaldes iestādēm, nevalstiskajām organizācijām, vēstniecībām, uzņēmumiem un privātpersonām.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais