Koalīcija: Vakcinācijas likumprojekts nav vienīgais valdības pasākums epidemioloģiskās drošības panākšanai

© Oksana Džadana/F64

Vakcinācijas likumprojekts nav vienīgais valdības īstenotais pasākums, lai panāktu epidemioloģisko drošību, izriet no veselības ministra Daniela Pavļuta (AP) un tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) paustā šodien pēc koalīcijas partiju pārstāvju sēdes.

Koalīcijas politiķi arī sagaida, ka likumprojekts Saeimā tiks uzlabots un attīstīts.

Atbildot uz jautājumu par likumprojekta tālāko virzību, Pavļuts norādīja, ka arī no Veselības ministrijas ir iesniegti daži precizējoši priekšlikumi un ka ir jāizdara viss, lai likumprojekts būtu kvalitatīvs un visi juridiskie riski būtu ņemti vērā un novērsti.

Veselības ministrs norādīja, ka diskusija par pienākumu vakcinēties atsevišķās profesijās, lai nodrošinātu epidemioloģiski drošus pakalpojumus, nav vienīgais veids, kā virzīties uz priekšu, tā nav vienīgā lieta, kas tiek darīta.

Koalīcijā diskutēts arī par to, ka ģimenes ārstu pamatpakalpojumu grozā varētu noteikt pienākumu veikt vakcināciju, norādīja Pavļuts. Šo jautājumu jau drīzumā varētu skatīt valdībā.

Bordāns norādīja, ka valdība savu darbu ir paveikusi attiecībā uz vienu no pasākumiem, kādā nodrošināt sabiedrības veselības drošību. Viņš skaidroja, ka valdībai bija tikai dažas dienas, lai likumprojektu izstrādātu, taču pamats tam ir izveidots ļoti labs. Politiķis pauda pārliecību, ka Saeima paveiks savu darbu un "tur, kur nepieciešams, uzlabos, attīstīs" likumprojektu.

Tieslietu ministrs norādīja, ka piekrīt veselības ministram, ka likumprojekts nav vienīgais pasākums, ko valdība veic, lai nodrošinātu sekmīgu cīņu ar pandēmiju.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) pauda pārliecību, ka diskusijās par likumprojektam iesniegtajiem priekšlikumiem Saeimas deputāti atradīs labāko risinājumu. Viņš uzsvēra, ka visu mērķis ir ar pēc iespējas mazāk traumām iziet cauri pandēmijai un ka vislabākais risinājums, lai skolas un ekonomika strādātu klātienē, ir vakcinēšanās.

Visi koalīcijas politiķi, arī deputāte Ilze Indriksone (NA) atzīmēja, ka paļaujas uz likumprojektam iesniegto lielā skaita priekšlikumu atbilstošu izskatīšanu Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā. Indriksone pauda pārliecību, ka tiks rasts risinājums, lai drošā veidā seniori varētu saņemt pakalpojumus un audzēkņi apmeklēt skolu klātienē.

LETA vēstīja, ka koalīcijas partiju, Nacionālās apvienības un Jaunās konservatīvās partijas deputāti rosina prasību par obligātu vakcinēšanos pret Covid-19 neattiecināt uz izglītības jomas darbiniekiem, liecina grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā iesniegtie priekšlikumi.

Kā alternatīva tiek rosināta nepieciešamība darbiniekam būt ar negatīvu Covid-19 testu.

Jau vēstīts, ka Saeima konceptuāli ir atbalstījusi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projektu, kas paredz noteikt, ka pēc 1.oktobra darba devējam būs tiesības atlaist darbiniekus, kas nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu, kas apliecina vai nu vakcinēšanās vai izslimošanas faktu.

Likumprojekts paredz obligātu Covid-19 sertifikāta prasību veselības aprūpes, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un izglītības jomā strādājošajiem.

Valsts prezidents Egils Levits ir pieļāvis, ka Saeima likumprojekta izskatīšanas gaitā varētu tajā noteikt papildu pārejas periodus.

Ja vēlāk likums tiks pieņemts arī galīgajā lasījumā, tad opozīcijas pārstāvji solās vākt 34 deputātu parakstus, lai uz laiku to apturētu un mēģinātu panākt tā nodošanu izlemšanai referendumā.

Latvijā

Līdz 2028.gada 31.decembrim svaigiem augļiem, ogām un dārzeņiem paredzēts piemērot samazinātu 12% pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi, paredz Finanšu ministrijas (FM) sagatavotie un saskaņošanai virzītie grozījumi Pievienotās vērtības nodokļa likumā.

Svarīgākais