Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Kariņš: Visa atbildība par humanitāro situāciju Baltkrievijas teritorijā jāuzņemas Baltkrievijas valdībai

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Visa atbildība par humanitāro situāciju, kāda veidojas Baltkrievijas teritorijā, ir jāuzņemas Baltkrievijas valdībai, šodien pēc sadarbības sanāksmes paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Izaicinājums saistībā ar Baltkrievijas robežu nav tikai Latvijai - šāda pat problēma ir arī Lietuvai, Polijai un Igaunijai, pauda premjers, piebilstot, ka tas ir Baltkrievijas apdraudējums visai Eiropas Savienībai (ES) kopumā.

Viņš uzsvēra, ka Baltkrievijas varasiestādes ļaunprātīgi izmanto šos trešo valstu pilsoņus, viņus apzināti sūtot pāri ārējām ES robežām, veicinot nelegālo imigrāciju. Kariņš norādīja, ka Baltijas valstu un Polijas prezidentu kopīgais paziņojums pret Lukašenko hibrīduzbrukumiem uz NATO robežas ir rezultāts no visu pušu tikšanās, kur secināts, ka šis nav tikai individuālo valstu, bet visas ES jautājums.

Premjers akcentēja, ka visa atbildība par humanitāro situāciju, kāda veidojas Baltkrievijas teritorijā, ir jāuzņemas minētās valsts valdībai. "Šie cilvēki nav Baltkrievijas pilsoņi, kas mēģina izkļūt no Baltkrievijas un iekļūt ES. Tie ir Baltkrievijas varasiestāžu organizēti trešo valstu pilsoņi, kuri vispirms tiek atlidināti uz Baltkrieviju un tad sūtīti tālāk, lai censtos nelegāli šķērsot ES ārējo robežu," pauda Ministru prezidents.

Viņš atzīmēja, ka notiek darbs ar kolēģiem "visos līmeņos un ar visiem iespējamajiem variantiem". Tiklīdz būs zināms kāds risinājums, premjers solīja par to informētu plašāku sabiedrību. Šobrīd risinājumi vēl tiekot meklēti.