Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalstam no ESF tiks ieguldīti papildu 42,85 miljoni latu

Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA) turpinās trīs šomēnes sākto Eiropas Sociālā fonda (ESF) projektu īstenošanu bezdarbnieku, darba meklētāju un bezdarba riskam pakļauto personu atbalstam un tajos plānots ieguldīt 42,85 miljonus latu.

Projekta "Profesionālā apmācība bezdarba riskam pakļautām personām" mērķis ir komersantu nodarbinātām personām, kurām ir saīsināts darba laiks, samazinoties darba apjomam ekonomiskās krīzes ietekmē, dot iespēju iegūt profesionālo kvalifikāciju vai pilnveidot profesionālās prasmes un iemaņas atbilstoši pieprasījuma izmaiņām darba tirgū, tādējādi veicinot ilgtspējīgu darba vietu saglabāšanu.

Projekta kopējās izmaksas ir 8,97 miljoni latu, un to plānots īstenot 52 mēnešu jeb vairāk nekā četru gadu laikā. Plānots, ka palīdzība tiks sniegta 11 000 bezdarba riskam pakļauto personu.

2009.gada nogalē plānota 2000 bezdarba riskam pakļautu personu apmācība. Rīgas plānošanas reģionā tie būs 648 cilvēki, Vidzemes - 316, Kurzemes - 352, Zemgales - 322, Latgales - 362.

Savukārt projekta "Bezdarbnieku un darba meklētāju apmācība Latvijā - 2" mērķis ir nodrošināt bezdarbniekiem un darba meklētājiem iespēju paaugstināt savu konkurētspēju, lai integrētos darba tirgū. Projekta laikā tiek plānota profesionālā apmācība, pārkvalifikācija, kvalifikācijas paaugstināšana, kā arī neformālās izglītības apguve un darba tirgum nepieciešamo pamatprasmju un iemaņu apguve.

Projekta kopējās izmaksas ir 19,88 miljoni latu un īstenošanas periods - 43 mēneši jeb trīsarpus gadi. Neformālās izglītības, pārkvalifikācijas un tālākizglītības pasākumos atbalstu saņēmušo bezdarbnieku un darba meklētāju skaits plānots ap 28 370 cilvēku.

Šogad projekta laikā plānots apgūt finansējumu četru miljonu latu apmērā.

Projekts "Darba praktizēšanas pasākumu nodrošināšana pašvaldībās darba iemaņu iegūšanai un uzturēšanai" paredz NVA reģistrēto bezdarbnieku, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu, iesaistīšanu darba praktizēšanas pasākumos pašvaldībās.

Pašreizējās projekta izmaksas ir 21,597 miljoni latu, bet plānotās projekta izmaksas - 24 miljoni latu. Projekta īstenošanas periods ir 16 mēneši.

Projekta īstenošanas laikā sabiedrībai derīgos darbos tiks iesaistīti 38 000 bezdarbnieku, bet jau šogad valsts dažādos reģionos pasākumos tiks iesaistīti 17 500 bezdarbnieku. Rīgas plānošanas reģionā tie būs 2500 cilvēku, Vidzemes - 2300, Kurzemes - 3600, Zemgales - 3900, Latgales - 5200. Projekta laikā 2009.gadā plānots apgūt 1,81 miljonu latu.

Eiropas Sociālā fonda un Latvijas līdzfinansētie projekti, veicinot nodarbinātību un mazinot sociālo spriedzi Latvijā, ir atbalsts gan bezdarbniekiem, kuriem dota iespēja pilnveidot savas profesionālās prasmes un kvalifikāciju, gan uzņēmējiem, palīdzot saglabāt darba vietas.

Svarīgākais