Izsludina likumu grozījumus par straujāku Latvijas austrumu robežas izbūvi

© Reuters/Scanpix

Valsts prezidents Egils Levits šodien izsludinājis ceturtdien, 19.augustā, Saeimā pieņemtos valdības virzītos grozījumus četros likumos, lai straujāk izbūvētu Latvijas-Baltkrievijas robežas infrastruktūru.

Atbilstoši iepriekš arī valdībā jau atbalstītajai redakcijai Valsts prezidenta izsludinātie un Saeimā pieņemtie grozījumi Meža likumā un Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā nosaka, ka Latvijas austrumu robežas definīcija papildināta ar ceļu izbūvi, tiltiem, kā arī dzeloņstiepļu žogu.

Tāpat noteikts, ka, veicot robežas izbūvi, tiks izcirsti vairāki koki un krūmi, ko uzraudzīs "Latvijas Valsts meži". Valstij arī būs vieglāk atsavināt nocirsto koksni, lai process ar robežas izbūvi virzītos straujāk.

Izsludinātie grozījumi Būvniecības likumā nosaka, ka Būvniecības valsts kontroles birojs uzraudzīs Iekšlietu ministrijas vai tās padotības iestādes vajadzībām nepieciešamo būvju būvniecību valsts robežas joslā, patrulēšanas joslā un robežzīmju uzraudzības joslā.

Šīs izmaiņas nepieciešamas, lai nodrošinātu efektīvu un vienotu būvniecības dokumentu saskaņošanas procesu attiecībā uz būvniecību valsts robežas joslā, tostarp uz Latvijas un Baltkrievijas robežas.

Saeima grozījumos ietvēra arī pēc būtības opozīcijas deputāta Ivara Zariņa (S) virzīto priekšlikumu, ka līdz tiek pabeigta valsts robežas iekārtošana, Ministru kabinetam katru gadu līdz 1.decembrim būs jāsniedz Saeimai detalizēts ziņojums par valsts robežas iekārtošanas gaitu un izlietotajiem finanšu līdzekļiem un atsavinātajiem koksnes resursiem.

Tāpat, uzklausot opozīcijas deputātu Raimonda Bergmaņa (ZZS) un deputātu Māra Možvillo (PCL) bažas par Ministru kabineta atsevišķu noteikumu izstrādes pārāk ilgo maksimālo laiku, tas tika pārcelts no 2023.gada sākuma uz 2022.gada vidu.

Tāpat Levits izsludinājis saistītos grozījumus Latvijas Republikas valsts robežas likumā.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.

Svarīgākais