Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Par migrantu nelikumīgu pārvietošanu pāri robežai varēs piemērot līdz četru gadu cietumsodu

© Reuters/Scanpix

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās valdības virzītos grozījumus Krimināllikumā, kuri paredz uz pusi palielināt iespējamo cietumsodu par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai.

Grozījumi paredz, ka par personas nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai tiek pastiprināta atbildība, un šāds noziegums atzīstams par smagu, paredzot līdz četru gadu cietumsodu. Savukārt pašlaik maksimālais sods par šāda veida likumpārkāpumu ir par diviem gadiem mazāks.

Iekšlietu ministrijā uzsver, ka sodu ir nepieciešams palielināt, jo uz valsts robežas likumpārkāpēju skaits pēdējo nedēļu laikā ir strauji palielinājies. Grozījumi nosaka, ka minētais noziegums atbilstoši sabiedrības interešu apdraudējuma raksturam un kaitīgumam, atzīstams par smagu.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, otrdien nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdības lēmums arī paredz Nacionāliem bruņotiem spēkiem un policijai sniegt palīdzību Valsts robežsardzei Latvijas-Baltkrievijas robežas robežuzraudzības nodrošināšanā, lai nepieļautu robežas nelikumīgu šķērsošanu.