Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Latvijas un Baltijas valstu robežu drošība ir visas ES jautājums, pauž EP priekšsēdētājs

© Reuters/Scanpix

Latvijas un Baltijas valstu robežu drošība ir visas Eiropas Savienības (ES) jautājums, tiekoties ar Valsts prezidentu Egilu Levitu, uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) priekšsēdētājs Dāvids Sasoli.

Kā informēja Valsts prezidenta kancelejas Mediju centra komunikācijas speciālists Uģis Darviņš- Kozlovskis, Levits ar Sasoli pārrunāja ES rīcību hibrīdkara novēršanā uz ES-Baltkrievijas robežas, Konferenci par Eiropas nākotni, kā arī ES globālo konkurētspēju. Valsts prezidents augstu novērtēja Sasoli pirmo vizīti Latvijā, izvirzot Latvijai un visām ES dalībvalstīm būtiskus jautājumus.

Sasoli norādīja, ka ES Robežu un krasta apsardzes aģentūrai "Frontex" ir jāvelta lielāki cilvēku un tehniskie resursi Baltijas valstu robežas drošībai. Viņš arīdzan uzsvēra, ka Baltijas valstu robežu drošība ir visas ES lieta. Savukārt Valsts prezidents pievērsa uzmanību tam, ka patlaban uz Latvijas un Baltkrievijas robežas notiekošais ir viena no mūsdienu hibrīdapdraudējuma izpausmēm. Levits akcentēja, ka jābūt gataviem aizstāvēt Eiropas demokrātisko sistēmu un mūsu robežas, neļaujot ļaunprātīgi izmantot starptautiskās migrācijas noteikumus.

Abas puses sarunā, apmainoties viedokļiem par dažādiem ES aktuāliem tematiem, bija vienisprātis, ka ir nepieciešams vairāk kopīgas ES rīcībpolitikas. Piemēram, pandēmijas krīze ir apliecinājusi nepieciešamību pēc kopīgas ES veselības politikas, tāpat nepieciešams kopīgs darbs pie ES globālās tirdzniecības līgumiem ar citām pasaules valstīm, ES likuma varas satura. Runājot par likuma varas izpratnes stiprināšanu ES, Levits norādīja, ka likuma varas principam ir jābūt vienādi ievērotam attiecībā pret visām ES dalībvalstīm un to iedzīvotājiem.

Levits un Sasoli augstu novērtēja Eiropas nākotnes tēmai veltīto konferenci, kas atspoguļotu Eiropas pilsoņu vēlmes par kopīgas nākotnes tematiem un kam pievēršama pastiprināta dalībvalstu uzmanība.