Ķīlnieku nolaupītāji sevi nav atklājuši

Ar Sudānā nolaupītajiem Latvijas valsts piederīgajiem ir izdevies sazināties, bet Latvijas Ārlietu ministrija pašlaik nesniedz informāciju, kas ir viņu sagūstītāji.

Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jānis Sīlis Neatkarīgajai norāda, ka par pozitīvu uzskatāms fakts – ķīlnieku sagrābēji izgājuši uz kontaktu. Savas prasības viņi neesot izteikuši, tāpēc sarunu vedēji to tulko kā sākumu turpmākajām sarunām. Tieši tāpēc, ka nolaupītāju mērķi nav zināmi, Ārlietu ministrija šobrīd izplata pēc iespējas neitrālāku informāciju un arī vietējais uzņēmums, kurā strādā visi trīs sagūstītie helikoptera apkalpes darbinieki, izvairīgi komentē šo lietu. Tomēr publiski jau izskanējis gan uzņēmuma nosaukums, gan viena iespējamā ķīlnieka vārds un uzvārds, kā arī strikti tika paziņots, ka ne Latvija, ne ANO Pasaules pārtikas programmas misija, kuras sastāvā strādā Latvijas pilsoņi, izpirkuma maksu nemaksās. Par to, cik daudz informācijas būtu bijis lietderīgi atklāt, lai nekaitētu ķīlniekiem un turpmākajām darbībām viņu atbrīvošanā, uzskati dalās.

Bijušais Speciālo uzdevumu vienības komandieris Jānis Kušķis Neatkarīgajai saka – jānoskaidro, vai nolaupītāji ir vietēja mēroga noziedzīgs grupējums, vai tas ir starptautisks teroristu tīkls, kas savas darbības vērš pret Latvijas valsti, un cik organizēti viņi ir. Savukārt kādreizējais ārlietu ministrs Valdis Birkavs televīzijas raidījumam TOP 10 izteicies, ka Latvijas valdības paziņojumu par naudas nemaksāšanu Sudānas grupējumam, iespējams, varētu uzskatīt par pārsteidzīgu, jo tas samazina sarunu diapazonu. Tomēr Latvijas puse saka – izpirkuma maksas nepiedāvāšanu rosina arī Sudānas valdība. Arī tā ir iesaistīta ķīlnieku krīzes risināšanā. Latvija ir uzticējusi vadošo lomu ķīlnieku krīzes risināšanā ANO Pasaules pārtikas programmas dienestam, jo šai organizācijai ir liela pieredze analogās situācijās.

J. Sīlis vakar informēja, ka Latvijas pārstāvji Sudānā savus uzdevumus ir beiguši un tur vairs neatrodas. Atgādinām, ka uz šo Āfrikas valsti devās viens Ārlietu ministrijas un viens Drošības policijas darbinieks, lai uz vietas koordinētu darbības. Šobrīd tiek ziņots vien tas, ka ar ķīlniekiem izdevies sazināties un viņi ir sveiki un veseli. Īsas telefonsarunas laikā ar ANO pārstāvjiem viņi apliecinājuši, ka viss ir kārtībā.

Svarīgākais