Bičkovičs: Budžeta samazinājums Augstākajai tiesai apdraud lietu izskatīšanu saprātīgos termiņos

Valdības iecerētajā apjomā samazinot budžetu Augstākajai tiesai (AT), tiks apdraudēta tiesas spriešana saprātīgos termiņos, vēstulē Ministru prezidentam Valdim Dombrovskim (JL) norādījis AT priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs.

Kā aģentūru LETA informēja AT Komunikācijas nodaļas vadītāja Rasma Zvejniece, AT nepiekrīt ne Finanšu ministrijas (FM) aprēķiniem par tiesai samazinātajiem budžeta bāzes izdevumiem, ne vēl papildus 10% izdevumu samazinājumam 2010.gada budžetā, kā to lūdzis Dombrovskis. Tāpat AT neizpratni rada funkciju izvērtējums, ko snieguši sociālie partneri, par nelietderīgām AT funkcijām atzīstot vienotas tiesu prakses veidošanu un sevišķā veidā veicamo operatīvo pasākumu likumības un pamatotības pārbaužu veikšanu.

Šogad AT budžets ir 2,8 miljoni latu, no tiem 93% veido atlīdzībām paredzētie līdzekļi. Pēc FM datiem, nākamā gada AT budžeta bāzes izdevumi bez tiesas piekrišanas jau ir samazināti par 11%, tas ir, par 315 896 latiem, lai gan 2009.gada 22.septembra sēdē Ministru kabinets vienojās, ka visām neatkarīgajām iestādēm tiks piemērots vienāds 6% samazinājums, norādīja Zvejniece.

Bičkovičs vēstulē Dombrovskim norādījis, ka AT jau darījusi visu iespējamo, lai samazinātu izdevumus un optimizētu darbu, un pie prasītā finansējuma samazinājuma tās pamatfunkcija - tiesas spriešana saprātīgos termiņos - tiks būtiski ierobežota. Tas savukārt nozīmē, ka varētu tikt pārkāptas Satversmes 92.pantā garantētās personu tiesības uz taisnīgu tiesu.

AT priekšsēdētājs norādījis, ka, nenodrošinot lietu izskatīšanu saprātīgos termiņos, pieaugs sūdzību skaits Eiropas Cilvēktiesību tiesā, tādējādi prognozējams, ka no Latvijas valsts piedzītās kompensācijas ievērojami pārsniegs to finanšu ietaupījumu, ko budžeta projekta veidotāji cer iegūt, samazinot AT budžetu.

Jau patlaban, kad ar Saeimas lēmumu apstiprinātais AT tiesnešu skaits ir 53, finanšu resursu trūkuma dēļ tiesā strādā tikai 45 tiesneši. Rezultātā būtiski pieaudzis neizskatīto lietu, īpaši civillietu, atlikums, un 2009.gada beigās tas tiek prognozēts par 44% lielāks nekā gada sākumā, norādīja Zvejniece, piebilstot, ka tiesā saņemtās lietas tiek nozīmētas skatīšanai uz 2011.gada janvāri.

Bez tam jau 2009.gadā budžeta samazinājuma dēļ AT vairs nevar pilnā apjomā pildīt vienu no savām pamatfunkcijām - vienotas tiesu prakses veidošanu. Tas negatīvi ietekmēs tiesu spriedumu kvalitāti, prognozē AT.

Tāpat ir apdraudēta AT spēja pildīt tās funkcijas - Operatīvās darbības likumā paredzēto sevišķā veidā veicamo operatīvās darbības pasākumu akceptēšanu un Kredītiestāžu likumā noteikto kredītiestāžu rīcībā esošo neizpaužamo ziņu pieprasījumu akceptēšanu, pastāstīja Zvejniece.

AT norāda, ka visi lēmumi, kas pieņemti attiecībā uz tiesas budžetu, apstiprināti slēgtās Ministru kabineta sēdēs, nepieaicinot un neuzklausot AT pārstāvjus, kā arī neievērojot to, ka AT budžets visās pozīcijās ievērojami atšķiras no ministriju un citu centrālo valsts iestāžu budžeta.

Latvijā

Zemkopības ministrs Armands Krauze (ZZS) rosina Pārtikas un veterināro dienestu (PVD) pastiprināti pievērst uzmanību un operatīvi sniegt priekšlikumus patērētāju aizsardzības uzlabošanai, saņemot pakalpojumus no ēdienu piegādes uzņēmumiem, informē Zemkopības ministrijas (ZM) pārstāvji.

Svarīgākais