Turpinās VARAM nesaskaņas ar Jelgavas novada domi

© Kaspars Krafts/F64

Turpinās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) nesaskaņas ar Jelgavas novada domi saistībā ar Lielvircavas kultūras namu, tāpēc VARAM pieprasījusi Jelgavas novada pašvaldībai skaidrojumus par sadārdzināta īpašuma nomāšanu, informēja ministrijā.

Pēc VARAM informācijas, pašvaldība nekustamo īpašumu nomā par 5,2 reižu augstāku summu nekā to nosaka tirgus nomas maksa.

Pēc VARAM informācijas, pašvaldība 20.maijā noslēgusi nomas līgumu ar SIA "Lielvircava AGRO" par nekustamā īpašuma "Lielvircavas kultūras nams" telpu ekspluatāciju pašvaldības kultūras nama un bibliotēkas darbības nodrošināšanai.

Noslēgtais līgums paredz pastāvīgu nomas maksu 5,49 eiro par kvadrātmetru bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Saskaņā ar pašvaldības pasūtīto atzinumu no nekustamā īpašuma kompānijas SIA "Interbaltija", telpu, ko pašvaldība iznomā, visvairāk iespējamā tirgus nomas maksa mēnesī ir 5,2 reizes mazāka - 1,05 eiro par kvadrātmetru bez PVN.

Ministrija secina, ka katru mēnesi no pašvaldības budžeta līdzekļiem par nekustamā īpašuma nomu būtu jābūt jāmaksā 1059 eiro, bet tiek maksāti 5538 eiro.

VARAM jau 2.jūlijā bija vērsusies pašvaldībā arī jautājumā par nekustamā īpašuma nomas kārtību un lūdza iesniegt ministrijai dokumentus, kas apliecina objektīvu nepieciešamību mainīt nekustamā īpašuma nomas maksu, kā arī iesniegt skaidrojumus. Taču pašvaldība minēto informāciju ministrijai nav sniegusi.

Ministrija vērsīsies korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar lūgumu izvērtēt, vai nav pieļauti likuma par "Interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonas darbībā". Līdz KNAB atzinuma saņemšanai, VARAM aicina pašvaldību nepieņemt lēmumus par turpmāko rīcību uz pašreizējo nomas objektu pēc līguma darbības beigām.

Jau ziņots, ka VARAM pieprasījusi skaidrojumus Jelgavas novada pašvaldībai par plāniem atsavināt "Lielvircavas kultūras namu" un "Lielvircavas dzirnavas" par kopējo summu 500 000 eiro, kamēr īpašumu kopējā tirgus vērtība noteikta 3,67 reizes mazāka.

Pēc VARAM intereses par šo darījumu, dome neskatīja jautājumu par īpašuma iegādi.

Latvijas Radio ziņoja, ka minētie īpašumi piederot lielzemniekam Uldim Antīpinam. Viņu un ilggadējo Jelgavas novada domes priekšsēdi Cauni saistot sena draudzība un jau iepriekš dome esot mēģinājusi šos īpašumus nopirkt.

Par iecerēto darījumu iepriekš aizrādījumus no valsts Jelgavas novads izpelnījās arī tāpēc, ka pašam naudas pirkumam nebija, un dome prasīja aizdevumu. Tagad lēmumprojekts paredz, ka 200 000 eiro dome samaksā mēneša laikā, bet vēl 300 000 eiro - līdz nākamā gada vidum.