Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

VVD "Rīgas piena kombinātā" konstatē nelegālu neattīrītu notekūdeņu novadīšanu (papildināts)

© Lauris Aizupietis/F64

Valsts vides dienests (VVD) AS "Rīgas piena kombināts" konstatējis nelegālu neattīrītu notekūdeņu novadīšanu lietus kanalizācijas sistēmā, šodien žurnālistus informēja VVD preses konferencē.

Sākotnēji tika konstatēts, ka Rīgā, Bieķengrāvī, tiek novadīti neattīrīti notekūdeņi. Piesaistot pašvaldības pārstāvjus un izsekojot notekūdeņu virzību, atverot aku pēc akas, tika konstatēts, ka notekūdeņus lietus kanalizācijas sistēmā novada "Rīgas piena kombināts"

Turklāt uzņēmums bija izveidojis speciālu pievadu piena pārstrādes un mazgāšanas notekūdeņu novadīšanai lietus kanalizācijā.

Šis pievads ticis slēgts, un informācija nodota Valsts policijai.

Kā preses konferencē informēja dienesta ģenerāldirektore Elita Baklāne-Ansberga, šis gadījums pārsniedz VVD izmeklēšanas kompetenci un informācija nodota Valsts policijai.

Pēc VVD aplēsēm, šāda nelegāla notekūdeņu novadīšana dabā notikusi ilgstošā laika periodā.

"Food Union" savukārt informē, ka šī gada 6.jūlijā Valsts vides dienesta inspektori kopā ar Latvijā vadošai piena pārstrādes grupai "Food Union" piederošā "Rīgas piena kombināta" speciālistiem veica notekūdeņu kanalizācijas aku apsekošanu, jo bija aizdomas, ka tuvumā esošajā lietus ūdens kanalizācijā varētu būt ieplūduši neattīrīti saimnieciskie notekūdeņi. Pateicoties abu organizāciju speciālistu saliedētam darbam tika konstatēts, ka uzņēmuma teritorijā atrodas pārplūdes caurule, kura līdz šim uzņēmumam nav bijusi zināma, jo tā nav bijusi atzīmēta nevienā no 1990-to gadu mantotajā shēmā. Vienlaikus tika atklāts, ka ir notikusi avārijas situācija paša uzņēmuma notekūdeņu sistēmā - tajā paceļoties šķidruma līmenim, tas pārplūda nevienam nezināmajā caurulē.

Konstatējot augstāk minēto, "Rīgas piena kombināts" nekavējoties novērsa šo situāciju, par ko 20.jūlijā informēja arī VVD. Uzņēmums veica atsūknēšanu savā lietus ūdens kanalizācijas sistēmā un pilnībā likvidēja konstatēto pārplūdes cauruli. Vienlaikus profilaktiskos nolūkos uzņēmums veica pilnīgi visu "Rīgas piena kombināta" kanalizācijas sistēmu pārbaudi un secināja, ka tā teritorijā nav citu nezināmu notekūdeņu pievadu.

Tāpēc "Rīgas piena kombināts" ir neizpratnē un nepatīkami pārsteigts par šodienas, 18.augusta, VVD paziņojumiem medijiem, bet ne pašai kompānijai. Uzņēmums līdz šim brīdim avārijas situācijas dēļ ir sadarbojies un sniedzis VVD visu nepieciešamo informāciju, kā arī aizslēdzis atklāto un līdz šim nezināmo cauruli, bet joprojām nav saņēmis VVD atbildi, ar kuru būtu izskaidrots šodien publiski izziņotais.

Svarīgi arī minēt, ka "Rīgas piena kombināts" nemitīgi investē videi draudzīgos ražošanas un infrastruktūras risinājumos. Daži pēdējo gadu piemēri. Uzņēmuma Svaigo piena produktu Izcilība centrā ir jauna PET līnija, uz kuras pilnībā pārstrādājamos iepakojumos tiek ražoti dažādi starp Latvijas patērētājiem iecienīti dzeramie jogurti. Par aizvien "zaļāku" kļūst arī uzņēmuma autoparks - daudzas no kravas mašīnām ir ar dubulto temperatūru saldēšanas kamerām, kas ļauj samazināt gan nobrauktos kilometrus, gan CO2 izmešus. Uzņēmums sāk izmantot arī elektriskos auto. Nupat arī ieviesti ilgtspējīgi salmiņu risinājumi bērnu iecienītiem pieniņiem. Uzņēmums plāno arī turpmāk vides jomā darīt daudz, tāpēc tuvāko gadu laikā iekšējā vides infrastruktūrā ieguldīs vēl ap 2 miljoniem eiro.

Kā ziņots, piena pārstrādātājs AS "Rīgas piena kombināts" pērn strādāja ar 107,511 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 15,8% vairāk nekā gadu iepriekš, vienlaikus kompānijas peļņa bija 173 882 eiro, pretstatā zaudējumiem gadu iepriekš, liecina "Firmas.lv" publiskotā informācija.

Kompānija reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 52,939 miljoni eiro. Kompānijas galvenais akcionārs ir Kiprā reģistrētais "Food Union Holding (Cyprus) Company Limited", kam pieder 98,23% no pārtikas koncerna "Food Union" akcijām.