Augstskolās studijas klātienē notiks tikai ar sertifikātu; testi – par savu naudu

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Augstskolās studijas klātienē notiks tikai ar digitālo Covid-19 sertifikātu, taču pārejas periodā līdz oktobrim drīkstēs ierasties arī ar testu, tomēr tas būs jāveic par saviem līdzekļiem, vēsta TV3 Ziņas.

Iepazīstinot ar drošās vides konceptu attiecībā uz augstskolām, nozares ministre lika saprast skaidri - šajā gadījumā runa ir par pieaugušiem cilvēkiem, kuriem vakcīnas pret Covid-19 ir brīvi pieejamas, attiecīgi arī regulējums ir stingrāks nekā skolēniem. Proti, studijas notiek klātienē, un tajās piedalās tikai tie, kuri var uzrādīt derīgu sertifikātu, kas apliecina, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19 vai arī vīrusu pārslimojusi. Testi ir risinājums vien pārejas periodam.

Tiesa, augstskola drīkst lemt arī par attālinātām mācībām, ja vien spēj nodrošināt vienlīdz augstu kvalitātes līmeni. Rīgas Stradiņa universitāte savu modeli, kas stipri līdzīgs ministrijas piedāvātajam, saviem studentiem jau likusi priekšā vasaras vidū.

Līdz pirmajiem oktobra datumiem dota iespēja vēl savakcinēties, īpaši ārvalstu studentiem, kas objektīvi nav to varējuši izdarīt jūnijā vai jūlijā, bet pēc tam gan - klātiene ar sertifikātu.

Ko darīt, ja students tomēr kategoriski atsakās no potes, universitāte liek noprast visai skaidri.

Arī Latvijas Universitātei valdības lēmums nav bijis pārsteigums - tiesa, būtu gribējies tik apjomīgu regulējumu saņemt laikus, ne pēdējā brīdī. Lai vai kā, arī šeit mudinājums ir neatlikt vakcinēšanos. To atgādina ekrāns pie pašām ieejas durvīm. Lekcijas lielajām auditorijām gan turpinās organizēt attālināti, bet praksei un kaut vai pārbaudījumiem jānotiek klātienē.

“Maksimāli mēs studiju programmās visu pārcelsim tuvāk septembrim, kas būs grūti ar augstu startu, bet sargāsim no neveiksmēm un atbiršanām sesijā,” pastāstīja Latvijas Universitātes prorektors Valdis Segliņš.

Izglītības kvalitātes ziņā attālinātais režīms nespēj konkurēt ar klātieni, uzsver prorektors. Tāpēc universitāte visiem spēkiem centīsies novērst divu plūsmu veidošanos, jo agrāk vai vēlāk students atdursies pret nepieciešamību tikties dzīvē. Ja ne studijās, tad kaut vai darba tirgū jau ar diplomu uz rokas.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais