SEPLP būs jārisina LTV krievu valodas raidījumu auditorijas samazināšanos

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija šodien uzdeva Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (SEPLP) sagatavot risinājumu, lai novērstu Latvijas Televīzijas (LTV) krievu valodas raidījumu tradicionālās auditorijas iespējamo samazināšanos.

Komisija, balsīm daloties četri pret četri, neatbalstīja deputāta Borisa Cileviča (S) kopā ar citiem "Saskaņas" deputātiem rosinātās likuma izmaiņas LTV mazākumtautību jaunās multimediju platformas satura pārraidīšanai kabeļtelevīzijas formātā.

Komisija šādi lēma, jo vairāki nozares pārstāvji norādīja uz problēmām ar likumprojektā paredzēto formulējumu. Atsevišķi deputāti rosināja šos grozījumus sākotnēji atbalstīt, lai tos vēlāk uzlabotu, taču komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš paziņoja, ka tādā gadījumā nebūs iespējams mainīt neprecizitātes likumprojekta anotācijā. Cilevičs gan skaidroja, ka likumprojektu tā izskatīšanas gaitā būtu iespējams precizēt.

Kaimiņš rosināja, ka SEPLP ar NEPLP administratīvo atbalstu divu nedēļu laikā sagatavotu alternatīvu piedāvājumu. SEPLP vadītājs Jānis Siksnis gan vērsa uzmanību, ka padomei vēl nav nepieciešamie darbinieki, tāpēc neapstiprināja, ka risinājumu izdosies sagatavot konkrētajā laika posmā. NEPLP vadītājs Ivars Āboliņš apstiprināja, ka viņa vadītā padome sniegs administratīvo atbalstu SEPLP.

Kā ziņots, Saeimas vairākums iepriekš nodeva izskatīšanai komisijās "Saskaņas" likumprojektu, kas paredz, lai novērstu būtisku sabiedrisko mediju raidījumu krievu valodā auditorijas samazināšanos un Krievijas propagandas televīziju popularitātes pieaugumu Latvijā, teikts attiecīgā grozījumu projekta anotācijā.

Grozījumi tika iesniegti saistībā ar LTV raidījumu krievu valodā aiziešanu uz multimediju platformu, kas ir paredzēta šogad rudenī, skaidroja Cilevičs.

"Lielākā esošās auditorijas daļa (piemēram, ikdienas ziņas skatās 30 000-40 000 cilvēku) tiks neatgriezeniski zaudēta, jo pārsvarā tie ir gados veci un ne īpaši turīgi cilvēki, kas dod priekšroku tradicionālām platformām, pirmkārt, kabeļtelevīzijai," norāda "Saskaņas" deputāti, kuri rosināja paredzēt iespēju jaunos raidījumus turpināt vērot arī tradicionālā televīzijas formātā.