Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Vairāk nekā puse iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā pārāk maz tiek runāts par upju tīrību

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Vairāk nekā puse iedzīvotāju uzskata, ka Latvijā pārāk maz tiek runāts par upju tīrību, informēja projekta "Par tīrām upēm!" komunikācijas pārstāve Evita Bille.

68% Latvijas iedzīvotāju ir satraukti par pieaugošo piesārņojumu Latvijas upēs, un aptuveni puse norāda, ka Latvijā pārāk maz tiek runāts par upju un to krastu tīrību un sakopšanu

Lai arī 58% iedzīvotāju uzskata, ka šobrīd vēl Latvijas upēs ūdens ir gana tīrs, 57% norādījuši uz kādu jau patlaban aktuālu problēmu - nesakoptiem upju krastiem. Par upju krastu tīrību visvairāk ir noraizējušies Vidzemes, Latgales un Zemgales reģionu iedzīvotāji, bet retāk - Rīgas iedzīvotāji.

Rīdzinieki arī salīdzinoši biežāk nekā iedzīvotāji reģionos piekrīt apgalvojumam, ka ūdens Latvijas upēs ir tīrs.

Aptuveni puse, jeb 52% iedzīvotāju ir novērojuši, ka uz Latvijas upēm ir dažādi aizsprosti, kā arī to, ka pēdējo gadu laikā ir samazinājies zivju skaits upēs. Bet vēl 68% cilvēku norādījuši, ka upes pēdējo gadu laikā turpina pastiprināti aizaugt.

"Latvijas upēm līdz šim nav pievērsta pietiekami liela uzmanība, kaut gan procentuāli visā pasaulē lielākais zivju sugu skaits, aptuveni 51%, mīt tieši saldūdeņos. Upju dabiskā tecējuma atjaunošana ir svarīga, jo tā mēs palīdzēsim arī tās ekosistēmai, tai skaitā upēs mītošajām un nārstojošajām zivju sugām," norāda Pasaules Dabas Fonda Baltijas jūras un saldūdens programmas vadītāja Magda Jentgena.

Viņa skaidro, ka aizsprostu likvidēšana ir ātrākais un efektīvākais dabiskā upes tecējuma atjaunošanas veids. Pēc aizsprostu nojaukšanas ir iespējams, ka pat pāris mēnešu laikā upes gultne var atgūt savu dabisko veidolu un ievērojami uzlabojas ūdens kvalitāte.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati liecina, ka labai ekoloģiskai kvalitātei atbilst vien trešdaļa Latvijas upju, kamēr vairums Latvijas iedzīvotāju ir pārliecināti, ka ūdens upēs ir pagaidām ir gana tīrs, informē

Dabīgā minerālūdens zīmols "Mangaļi" ar Pasaules Dabas Fonda atbalstu šogad ir uzsācis ilgtermiņa projektu "Par tīrām upēm!", kurā rūpēsies par Latvijas upju ekosistēmas uzlabošanu.

Projekta sākumā tiks iegūta informācija par dabīgi vai mākslīgi izveidotiem aizsprostiem Latvijas upēs, kā arī tiks veikts vides pētījums ar Pasaules Dabas Fonda ekspertu iesaisti, lai izvērtētu šo aizsprostu ietekmi uz dabu.

Latvijas upju ekosistēmas uzlabošana plānota vairāku gadu garumā, taču jau šogad uzsākta upju izpēte un sabiedrības izglītošana.

Projekta īstenotāji aicina ikvienu, kurš ir novērojis kādā no Latvijas upēm aizsprostu, iesniegt informāciju par to projekta mājas lapā "www.partiramupem.lv" vai dalīties ar aizsprosta foto un atrašanās vietu sociālajos tīklos, izmantojot tēmturi #partiramupem un atzīmējot @mangali_udens.

Minerālūdens Mangaļi ir SIA "Cido Grupa" produktu zīmols.