Valdība vienojas par augstāko algu valsts pārvaldē noteikt Valsts prezidenta algu

Augstākais atalgojums valsts pārvaldē turpmāk varēs būt Valsts prezidentam, paredz šodien valdībā konceptuāli pieņemtais lēmums.

2208 lati varētu tikt noteikti arī par augstāko iespējamo atalgojuma robežu valsts pārvaldē strādājošajiem.

Vienlaikus valdība šodien izlēmusi par vēl vienas atalgojuma skalas veidošanu, kas attiektos uz ministriju centrālo aparātu darbiniekiem. Šajā skalā augstākais iespējamais atalgojums tiks noteikts 1900 lati, un, visticamāk, attieksies uz ministriju valsts sekretāriem.

Kā žurnālistiem šodien skaidroja Finanšu ministrijas Valsts sektora darba samaksas politikas nodaļas vadītāja Inga Ošiņa, par šādu turpmāko atalgojuma sistēmu valdība šodien konceptuāli vienojusies un tagad ministrija veiks konkrētus aprēķinus un algu skalu izveidi.

Kopējā atalgojuma sistēmā netiks iekļauta Latvijas Banka. Tāpat, ņemot vērā starptautisko aizdevēju lūgumu, sistēma neattieksies uz Finanšu un kapitāla tirgus komisiju.

Arī pašvaldībās strādājošo atalgojums tiks iekļauts vienotajā sistēmā un nevarēs pārsniegt Valsts prezidenta algu. Tāpat, piemēram, grāmatveža atalgojums pašvaldībās nevarēs būt atšķirīgs no valsts pārvaldē strādājoša grāmatveža atalgojuma.

Speciāli valdības noteikumi tiks izdoti arī attiecībā uz lielajiem valsts uzņēmumiem, kur arī plānots regulēt vadības atalgojumu.

Tiek uzsvērts, ka šo izmaiņu rezultātā netiks paaugstināta neviena algu grupa, tieši pretēji - būs gaidāms atalgojuma samazinājums, piemēram, vairāku neatkarīgo iestāžu vadītājiem.

Savukārt premjers Valdis Dombrovskis (JL) žurnālistiem apliecināja, ka atalgojuma skala ministriju centrālajiem aparātiem tiks būtiski sašaurināta attiecībā uz maksimālo un minimālo atalgojumu, samazinot algu grupas.

Kā ziņots, jau pagājušajā nedēļā valdība konceptuāli atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavoto likumprojektu par vienotu valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības sistēmu, tomēr atšķirīgu viedokļu dēļ diskusijas par šo jautājumu nolēma turpināt arī šodien.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL) jau iepriekš norādījis, ka atbalsta Valsts prezidenta atalgojuma noteikšanu par augstāko valsts pārvaldē.

FM sagatavotajā likumā tika piedāvāti divi iespējamie varianti augstākajam atalgojumam - vai nu prezidenta alga 2208 lati, vai arī premjera atalgojums 1908 lati. Vienlaikus noteikumos plānots iekļaut jau visus līdz šim valdības pieņemtos lēmumus par atalgojuma samazinājumiem.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.