Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

SIF saņems 400 000 eiro vakcinācijas pret Covid-19 veicināšanai Latvijas reģionos

© Dmitrijs Suļžics/F64

Valdība šodien lēma piešķirt 400 000 eiro no valsts budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" Sabiedrības integrācijas fondam (SIF), lai veicinātu vakcinācijas pret Covid-19 procesu visos Latvijas reģionos.

Kā norādīja Kultūras ministrija (KM), vakcinēšanās temps Latvijā mazinās, bet mērķis ir palicis nemainīgs - vietējie un starptautiskie eksperti atzīmē, ka būtu jāpanāk 70% iedzīvotāju vakcinācija, lai ierobežotu Covid-19 izplatību.

KM ieskatā, fokusēta komunikācija par vakcināciju pret Covid-19 būtu nepieciešama vairākām iedzīvotāju grupām: Latgales plānošanas reģiona iedzīvotājiem, krieviski runājošai sabiedrības daļai Latvijā, iedzīvotājiem ar pamata un vidējo izglītību, ienākumiem zem vidējiem valstī. Tāpat fokusēta komunikācija nepieciešama valsts un pašvaldību struktūrās nodarbinātajiem, privātajā sektorā nodarbinātajiem un senioriem.

KM uzsvēra, ka, ņemot vērā faktisko šā brīža situāciju, ir nepieciešamas papildu komunikācijas aktivitātes vakcinācijas mērķa sasniegšanai. Paredzēts, ka 400 000 eiro tiks novirzīti SIF valsts budžeta finansētās programmas "Atbalsts NVO sabiedrības informēšanai par vakcināciju pret Covid-19" īstenošanai, kuras mērķis ir sniegt atbalstu nevalstisko organizāciju (NVO) aktivitātēm, kas tiek īstenotas papildus valsts un pašvaldību institūciju veiktajām darbībām, lai veicinātu vakcinācijas pret Covid-19 procesu visos Latvijas reģionos.

Programmas laikā tiks rīkots atklāts projektu konkurss, kura mērķis ir atlasīt tos NVO projektus, kuru īstenošana sniedz ieguldījumu programmas mērķa sasniegšanā. Savukārt, lai nodrošinātu fokusētu komunikāciju, kas vērsta uz konkrētām iedzīvotāju grupām, par vakcināciju pret Covid-19, projektos tiks atbalstītas aktivitātes, kas informē sabiedrību un atsevišķas sabiedrības grupas par vakcīnām un vakcinācijas kārtību ar mērķi veicināt izpratni par vakcināciju pret Covid-19 un sekmēt Latvijas iedzīvotāju vakcināciju.

Tāpat projektiem jāveicina individuāla pieeja personai vai personu grupām, informējot, palīdzot pierakstīties uz vakcināciju un nodrošinot iespēju nokļūt līdz vakcinācijas punktam vai vietai.

KM atzīmēja, ka fokusētas komunikācijas aktivitātes ietvers dažādus kanālus un metodes, kas tiks izvelētas atbilstoši konkrētas iedzīvotāju grupas informācijas vajadzībām un informācijas iegūšanas paradumiem.

KM skaidroja, ka konkursa projektu pieteikumi tiks vērtēti pēc administratīvajiem, atbilstības un kvalitātes vērtēšanas kritērijiem. Projektu pieteikumus vērtēs projektu pieteikumu vērtēšanas komisija, taču projektu pieteikumu vērtēšanai var piesaistīt atklātā konkursā izraudzītus neatkarīgus ekspertus. Vērtēšanas komisijas sastāvā būs divi pārstāvji no Veselības ministrijas un pa vienam pārstāvim no Nacionālā veselības dienesta, KM un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas, un viens SIF pārstāvis, kurš vadīs vērtēšanas komisijas darbu, bet vērtēšanā un balsošanā nepiedalīsies.

Atklātajā projektu konkursā plānots apstiprināt vismaz 12 projektu pieteikumus, tai skaitā Kurzemes plānošanas reģionā - vismaz divus pieteikumus, Zemgales plānošanas reģionā - vismaz divus pieteikumus, Latgales plānošanas reģionā - vismaz trīs pieteikumus, Vidzemes plānošanas reģionā - vismaz divus pieteikumus, Rīgas plānošanas reģionā - vismaz vienu pieteikumu, visu Latvijas teritoriju aptverošu organizāciju pieteikumus - vismaz divus pieteikumus.

Pēc KM paustā, lai programmā apstiprinātie projektu pieteikumi pozitīvi ietekmētu vakcinācijas mērķi - pēc iespējas īsākā laikā vakcinēti 70% Latvijas iedzīvotāji - apstiprinātajiem projektu pieteikumiem kopā jāaptver aptuveni 13 200 iedzīvotāji, kuri jāinformē individuāli vai grupās.

Programmā projektu īstenošanai pieejamais finansējums ir 396 000 eiro un vienam projekta iesniedzējam pieejamais maksimālais finansējums ir 33 000 eiro. KM uzsvēra, ka programmā kopējais pieejamais finansējums ir 400 000 eiro, no kuriem 4000 eiro ir paredzēti programmas administrēšanas izdevumu segšanai SIF.