Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Tiks pārskatīts formulējums "daudzbērnu gimene"; iespējams, to liegs daļai līdzšinējo ģimeņu

© Pixabay

Ministru kabinets otrdien vienojās uzdod Demogrāfisko lietu centram pārskatīt "daudzbērnu ģimenes" formulējumu.

Diskusija par šo jautājumu aizsākās, skatot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) priekšlikumu par jaunu sociālo stipendiju "Studētgods" 160 eiro apmērā jauniešiem no daudzbērnu ģimenēm. Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) kopumā pauda atbalstu šādai stipendijai, tomēr norādīja uz nepilnībām "daudzbērnu ģimenes" formulējumā.

No IZM regulējuma izriet, ka stipendiju varēs saņemt studējošais, kurš Fizisko personu reģistrā ir reģistrēts ģimenē, kur vismaz vienam no studējošā vecākiem ir trīs vai vairāk bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti vai aizbildnībā esoši bērni, un šim studējošā vecākam nav pārtrauktas vai atņemtas bērnu aizgādības tiesības, vai ja pašam studējošajam ir trīs vai vairāk bērni. Atbalstu varēs saņemt tikai tāds studējošais, kura vienam no vecākiem, kuram ir trīs vai vairāk bērnu, vai studējošajam pašam nav uzturlīdzekļu parādu.

Arī finanšu ministrs Jānis Reirs (JV) piekrita Bordāna paustajam un norādīja, ka būtu jāpārskata "daudzbērnu ģimenes", jo pēc esoša regulējuma sanāk tā, ka daudzbērnu ģimenes statusam var kvalificēties arī tad, ja "vienam tēvam ir pieci bērni no piecām dažādām sievietēm". Ministrs aicināja Demogrāfisko lietu centram pārskatīt "daudzbērnu ģimenes" formulējumu.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) piebilda, ka finanšu ministra aprakstītā izpratne par "daudzbērnu ģimeni" skan dīvaini, tāpēc arī premjers aicināja Demogrāfisko lietu centru precizēt "daudzbērnu ģimenes" formulējumu.

Arī izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece (JKP) pievienojās paustajam par problēmām ar "daudzbērnu ģimenes" jēdzienu un mudināja šo formulējumu pārskatīt.