Piektdiena, 10.maijs

redeem Maija, Paija

arrow_right_alt Latvijā

Konstatē vairākus pārkāpumus augu aizsardzības līdzekļu lietošanā

© Kaspars Krafts/F64

Aizvadītajā darba nedēļā Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) inspektori veikuši 90 augu aizsardzības līdzekļi lietošanas pārbaudes, tostarp divos gadījumos konstatēti pārkāpumi, informēja dienestā.

No konstatētajiem pārkāpumiem vienā gadījumā lietots augu aizsardzības līdzeklis, neievērojot noteikto aizsargjoslu no ūdensobjekta, kā arī vienā gadījumā lietots Latvijā nereģistrēts augu aizsardzības līdzeklis.

Kopumā 90 pārbaudēs ņemti vienpadsmit augu paraugi, tai skaitā astoņi paraugi ražas novākšanas brīdī augu aizsardzības līdzekļa darbīgās vielas glikosofāta atliekvielu klātbūtnes noteikšanai.

Pagājušajā nedēļā dienests saņēmis vienu iedzīvotāju ziņojumu par potenciāliem augu aizsardzības līdzekļu pārkāpumiem.

VAAD ir valsts pārvaldes iestāde, kuras mērķis ir nodrošināt kultūraugu un mežu resursu ilgtspējīgu izmantošanu, aizsardzību un aprites uzraudzību, lai saglabātu to bioloģisko daudzveidību, veicinātu sabiedrības drošību un pasargātu apkārtējo vidi no iespējamā augu aizsardzības un mēslošanas līdzekļu radītā piesārņojuma, radīt priekšnoteikumus, lai lauksaimniekiem būtu pieejams vesels un kvalitatīvs pavairojamais materiāls, kā arī palielinātu produktivitāti un lauksaimniecības konkurētspēju.