Rosina stingrākas prasības sabiedriskā transporta vadītājiem

Valdība atbalsta grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas aizliegtu vadīt sabiedrisko transportu, ja tā vadītājam alkohola koncentrācija asinīs pārsniedz 0,2 promiles.

Līdz šim spēkā esošās normas nosaka, ka transportlīdzekli vadīt aizliegts, ja alkohola koncentrācija organismā ir lielāka par 0,5 promilēm, bet jaunajiem vadītājiem ar stāžu līdz diviem gadiem – ja alkohola koncentrācija organismā pārsniedz 0,2 promiles.

Attiecīgie grozījumi par aizliegumu vadīt D1, D, D1E un DE kategorijas transportlīdzekli, ja šofera organismā alkohola koncentrācija pārsniedz 0,2 promiles, vēl jāskata Saeimā.

Ja transportlīdzekļa vadītājs, kam ir mopēds vai motocikls bez blakusvāģa (motora tilpums zem 125cm3, jauda mazāka par 11kW), vai tramvaja kategorijas vadītāja apliecība, vadīs kādas augstākas kategorijas transportlīdzekli, šāds pārkāpums turpmāk tiks traktēts kā transportlīdzekļa vadīšana bez tiesībām (līdz šim pārkāpums tika traktēts, kā braukšana bez attiecīgās kategorijas vadīšanas tiesībām).

Lai samazinātu administratīvās procedūras, paredzēts, ka turpmāk ārstniecības iestādes neizsniegs medicīniskās uzziņas dokumenta veidā, bet informāciju par personas veselības stāvokli ierakstīs transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā.

Likumprojektā arī noteikts, ka Ministru kabinetam būs jāizstrādā atsevišķa kārtība, kurā noteikti gadījumi, kad iznīcina vadītāja apliecību un kā tas izdarāms.

Ceļu satiksmes likums papildināts arī ar citām normām.

Svarīgākais