KNAB pieķer kukuļdošanā Rucavas pašvaldības vadītāju [papildināta]

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) Rucavas pašvaldības vadītāju Andri Roli tur aizdomās par 50 latu kukuļa došanu Valsts darba inspekcijas amatpersonai.

Patlaban KNAB rīcībā esošie pierādījumi liecina, ka pašvaldības vadītājs, būdams valsts amatpersona, kas ieņem atbildīgu stāvokli, oktobrī nodeva kukuli reģionālās valsts darba inspekcijas amatpersonai, lai tā, izmantojot savu dienesta stāvokli, attiecīgajā novada pašvaldībā neizdarītu pienācīgu pārbaudi darba aizsardzības jomā.

Uzskatot, ka iegūto pierādījumu kopums ir pietiekams, KNAB 15.novembrī atzina novada pašvaldības vadītāju par aizdomās turēto kukuļa došanā, ko izdarījusi valsts amatpersona.

Patlaban aizdomās turētajam piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, t.sk. atstādināšana no amata pienākumu pildīšanas.

Kā aģentūrai LETA paskaidroja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā, KNAB ir informējis ministriju par kriminālprocesu pret Rucavas novada domes priekšsēdētāju Roli. RAPLM ir nosūtījis vēstuli Rucavas novada domei ar prasību izpildīt KNAB prasību par Roļa atstādināšanu no domes priekšsēdētāja amata pienākumu pildīšanas.

Rolis Rucavas novada domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts šī gada 11.martā.

Rucavas pašvaldībā pēdējo gadu laikā vairākkārt mainījušies vadītāji, un tas bijis saistīts arī ar kriminālprocesu, kas tikta sākts pret vienu no novada vadītājiem. Pēc 2009.gada vasarā notikušajām pašvaldību vēlēšanām Rucavas novada domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts Viktors Čamans ("Novada attīstībai"), kurš tā paša gada rudenī nolēma atkāpties no amata veselības problēmu dēļ.

2009.gada 28.oktobrī par Rucavas novada domes priekšsēdētāju tika ievēlēts Andris Brīvkalns ("Novada attīstībai"), taču arī viņš šajā amatā pavadīja neilgu laika posmu. Šī gada 11.martā bija jārīko jaunas domes priekšsēdētāja vēlēšanas, jo balsojumā par Brīvkalnu 2009.gada gada 28.oktobrī bija piedalījies arī deputāts Jānis Bārdulis ("Latvijas Zemnieku savienība"), kuram tobrīd jau bija stājies spēkā notiesājošs spriedums un kurš ar 2009.gada 22.oktobri bija zaudējis Rucavas novada domes deputāta pilnvaras. Līdz ar to pastāvēja šaubas, vai Brīvkalns domes priekšsēdētāja amatā ievēlēts likumīgi. Šī gada 11.martā Rucavas domes priekšsēdētāja amatā tika ievēlēts Rolis.

Jau ziņots, ka šī gada pavasarī Rucavas novada domē tika sasauktas divas ārkārtas sēdes, lai lemtu par tālāko rīcību situācijā, kas radusies pēc tam, kad lēmumu pieņemšanā pēc notiesājoša sprieduma spēkā stāšanās nelikumīgi bija piedalījies bijušais novada domes deputāts un kādreizējais Rucavas pagasta padomes priekšsēdētājs Bārdulis.

Ar Kurzemes apgabaltiesas 2009.gada 3.septembra spriedumu konstatēts, ka Bārdulis, būdams Rucavas pagasta padomes priekšsēdētājs, pieļāvis likumpārkāpumu, ieguldot pašvaldības nekustamo īpašumu kapitālsabiedrības pamatkapitālā - zemes novērtējums tirgus cenā neatšķīrās no sākotnējā novērtējuma kadastrālajā vērtībā, kas neatbilst tā brīža attiecīgās zemes tirgus vērtībai. Tiesa konstatējusi, ka reālā vērtības starpība varētu būt apmēram 29 797 lati, par ko Bārdulim piespriests kriminālsods.

Svarīgākais