Studējošie organizēs akciju par finansējuma palielināšanu augstākajai izglītībai

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Lai pievērstu sabiedrības un politikas veidotāju uzmanību ieilgušajām problēmām, ko izraisa nepietiekamais finansējums augstākajai izglītībai kopumā, Latvijas Studentu apvienība (LSA) rīkos akciju par finansējuma palielināšanu, informēja LSA Sociālā virziena vadītāja Elīza Dāldere.

Akcijā lēmēji tiks aicināti saglabāt valsts budžeta stipendijas 200 eiro mēnesī ilgtermiņā, pilnveidot atbalsta mehānismus studējošajiem un nodrošināt augstākās izglītības kvalitāti un pieejamību ikvienam.

LSA nākamnedēļ, 17.augustā, plkst.13 ierobežotā cilvēku lokā organizēs klusuma brīdi pie Ministru kabineta par to, ka kopš 2008.gada ir būtiski samazinājies finansējums augstākajai izglītībai.

Savukārt ikviens - students, absolvents, pētnieks - ir aicināts no pirmdienas, 16.augusta, piedalīties tiešsaistes akcijā "Klusuma brīdis augstākajai izglītībai", kurā var dalīties ar savu neapmierinājumu par augstākās izglītības finansējuma problēmām un no tā izrietošajām sekām.

Kā norādīja LSA, gadiem ilgi nozares organizācijas norāda uz nepietiekamo finansējumu augstākajai izglītībai kopumā. Augstākās izglītības finansējums 2008.gadā no valsts budžeta bija sasniedzis augstāko punktu - 243,7 miljoni eiro, tomēr kopš brīža, kad ekonomiskās krīzes ietekmē finansējums tika krasi samazināts, tā apmērs nav sasniedzis pat pusi no iepriekš ieguldīto līdzekļu apmēra.

LSA uzsver, ka vairāk nekā 13 gadus augstākā izglītība nav bijusi prioritāte valsts budžeta finansējuma sadalē, kas ir atstājusi paliekošas sekas. Nepietiekamo līdzekļu daudzums augstāko izglītību "iedzen nabadzības aplī", kas noved pie izglītības kvalitātes samazinājuma, Eiropā augstākā studējošo nodarbinātības līmeņa, darba tirgum neatbilstošu studiju programmu īstenošanas un viena no zemākajiem augstāko izglītību ieguvušo studējošo īpatsvara Ziemeļeiropā.

LSA valdes pārstāvji ar izglītības un zinātnes ministri Anitu Muižnieci (JKP) 6.augustā vienojās par nepieciešamību turpināt stiprināt augstākās izglītības sistēmu un turpināt Covid-19 krīzes laikā sākto studējošo atbalsta programmu - valsts budžeta stipendiju saglabāšanu 200 eiro apmērā - arī ilgtermiņā.

LSA informē, ka studējošie valsts finansētajās budžeta vietās 2020./2021.mācību gadā saņēma divreiz lielāku stipendiju nekā iepriekš. Līdz šim tā 17 gadus bijusi 99,60 eiro mēnesī, bet šajā mācību gadā tā tika dubultota, sasniedzot 200 eiro mēnesī. Palielināts tika arī kopējais stipendiju saņēmēju skaits - tās papildus piešķīra vēl 743 studentiem.

Pēc LSA informācijas, šobrīd akadēmiskās stipendijas saņem 5% studējošie, kas studē pilna laika klātienes valsts finansētās studiju vietās. Līdz ar to 81% studējošo paralēli studijām strādā. Arī darbā pavadītais stundu skaits uz vienu studējošo Latvijā, pēc LSA sniegtās informācijas, esot visaugstākais Eiropā - vidēji 31 stundu nedēļā studējošais pavada strādājot, visbiežāk ne tajā nozarē, kurā viņš studē.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.