Levits pieļauj pārejas periodu noteikšanu likumā par vakcināciju pret Covid-19

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Valsts prezidents Egils Levits atbalsta Saeimā izskatāmo likumu, kas paredz nosacījumus saistībā ar vakcināciju pret Covid-19, vienlaikus pieļaujot, ka tajā varētu noteikt papildu pārejas periodus.

Kā pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV) sacīja Levits, valstij ir uzdevums un pienākums apkarot pandēmiju. Levits uzsvēra, ka tas ir pamatmērķis un viens no galvenajiem pasākumiem ir vakcinācijas aptveres paplašināšanai, lai pēc iespējas vairāk cilvēku būtu vakcinēti.

Viņa ieskatā, valdības pasākumi atbilst tam pašam principam un tiem pašiem mērķiem kā citur ES, tāpēc likums, kas saistīts ar vakcināciju pret Covid-19, būtu jāpieņem, taču, iespējams, varētu runāt par kādiem pārejas periodiem, kurus noteiktās situācijās varētu pagarināt, bet pamatmērķis - vakcinācijas aptveres paplašināšana - ir jāsasniedz.

"Tas ir gan valstības, gan valsts, gan arī sabiedrības kopējais uzdevums, lai pandēmiju ierobežotu un lai no tās neciestu nedz ekonomika, nedz cilvēki," sacīja amatpersona.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstījusi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projektu, kas paredz noteikt, ka pēc 1.oktobra darba devējam būs tiesības atlaist darbiniekus, kas nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu, kas apliecina vai nu vakcinēšanās, vai izslimošanas faktu.

Likumprojekts paredz obligātu Covid-19 sertifikāta prasību veselības aprūpes, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un izglītības jomā strādājošajiem.

Ja vēlāk augustā vai septembrī likums tiks pieņemts arī galīgajā lasījumā, tad opozīcijas pārstāvji plāno vākt 34 deputātu parakstus, lai uz laiku apturētu likuma izsludināšanu un mēģinātu panākt tā nodošanu izlemšanai referendumā.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais