Opozīcijas deputāti grib, lai atbalsta arī Baltkrievijas pierobežas iedzīvotājus

© Reuters/Scanpix

Saistībā ar izsludināto ārkārtējo situāciju Latvijas-Baltkrievijas pierobežā Saeimas opozīcijas deputāti uzsver nepieciešamību atbildēt uz vietējo iedzīvotāju jautājumiem, kā arī nepieļaut apgrūtinājumus saimnieciskajā darbībā.

Deputāte Inga Goldberga (S) izteica atbalstu rīkojumam par ārkārtējo situāciju, reizē norādot, ka ir aizmirsts, ka vietējiem iedzīvotājiem trūkst patiesas un ticamas informācijas par to, kas viņus skar un kā viņiem rīkoties dažādās situācijās.

Goldberga norādīja, ka iedzīvotāju ikdiena jau ir mainījusies, jo pa parasti klusajiem ceļiem pārvietojas atbildīgo dienestu transports ar bākugunīm un nācies "mēnesgaismā vērot robežsargus ar suņiem, šķērsojot pļavu burtiski mājas tuvumā". Neierastas skaņas, sirēnas "nakts melnumā", kā arī biežāk pāri lidojošs helikopters, tā iedzīvotāju ikdienas izmaiņas apraksta deputāte.

Cilvēkiem ir daudz praktiski jautājumiem, kas citiem var nelikties svarīgi, bet viņiem ir, akcentēja politiķe. "Piemēram, kur zvanīt, ja pamana ko savādu, vai var zvanīt jebkurā diennakts laikā, ko darīt, ja pagalmā ienāk kāds svešinieks vai sastop to mežā, vai, dodoties sēņot uz mežu, tagad jāņem līdzi pase un vai pase jāņem līdzi, atrodoties jebkurā vietā skartajās pašvaldībās? Kā ar bērniem? Vai tie vieni var atrasties uz ielas un ko darīt, ja viņiem nav pases?" jautājumus uzskaitīja Goldberga.

Arī deputāts Viktors Valainis (ZZS) pauda atbalstu rīkojumam par ārkārtējo situāciju, taču norādīja, kar šajā lēmumā netiekot respektēta iedzīvotāju ikdienas dzīve un saimnieciskā darbība. Politiķa ieskatā valdība pieņēmusi ļoti vāji sagatavotu lēmumu, jo tajā nav atrisināti jautājumi attiecībā uz tūrisma biznesā strādājošiem uzņēmējiem.

Šiem uzņēmējiem ir radušies jautājumiem, tajā skaitā par vīzu izmantošanu. Ar šo lēmumu pēc būtības tiekot aizliegts uzņēmējiem veiksmīgi strādāt, tāpēc jāparedz papildu atbalsta mehānismiem, kas rīkojumā ir "izlaisti", skaidroja Valainis.

Politiķis akcentēja, ka pašlaik ražas novākšana "iet pilnā sparā", tāpēc jāsagatavo risinājumi, ja kādi ierobežojumi traucētu vietējo uzņēmēju piekļuvi savām lauksaimniecības zemēm un tehnikas apkopes veikšanai.

Kā ziņots, Saeima šodien ar lielu balsu vairākumu pārapstiprināja jau spēkā esošo, valdības no 11.augusta izsludināto ārkārtējo situāciju Latvijas-Baltkrievijas pierobežā. Par ārkārtējās situācijas pārapstināšanu nobalsoja 85 deputāti, nevienam nebalsojot "pret" vai "atturas".

Ārkārtējās situācijas laikā robežsardzei piešķirtas tiesības pielietot fizisku spēku, lai nekavējoties atgrieztu personas valstī, no kuras tās nelikumīgi šķērsojušas robežu.

Ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, kā arī ievērojot lielo Lietuvas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu, ārkārtējā situācija izsludināta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Valdība arī noteica, ka teritorijā, kurā izsludināta ārkārtējā situācija, izvietotajās Valsts robežsardzes struktūrvienībās un citās iestādēs nepieņems personu iesniegumus par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.