Briģu pagastā mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris

© Reuters/Scanpix

Ludzas novada Briģu pagastā kādā piemājas saimniecībā, kurā tiek turētas četras cūkas, konstatēts Āfrikas cūku mēra (ĀCM) uzliesmojums, informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD).

Dienests saimniecībā veic slimības apkarošanas un ierobežošanas pasākumus un epidemioloģisko izmeklēšanu. Lai likvidētu uzliesmojuma perēkli un nepieļautu slimības tālāku izplatīšanos, visas saimniecībā esošās cūkas tiks likvidētas.

Ap ĀCM skarto novietni noteikta karantīnas zona. Trīs kilometru rādiusā noteikta aizsardzības, bet desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona. Šajā teritorijā esošajās novietnēs PVD pastiprināti pārbaudīs cūku veselības stāvokli un biodrošības prasību ievērošanu. Cūku novietnēm, kas atrodas karantīnas zonā, aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus aizsardzības un uzraudzības zonām.

Dienestā norāda, ka jau tuvākajā laikā uzsāks pastiprinātas biodrošības pārbaudes mājas cūku novietnēs visā Latvijā.

Jau ziņots, ka jūlija beigās Ventspils novada Vārves pagasta saimniecībā "Oši" tika konstatēts ĀCM uzliesmojums mājas cūkām. Tas bija pirmais šogad reģistrētais ĀCM uzliesmojums mājas cūku novietnē.

Zemnieku saimniecībā "Oši" veikti ĀCM apkarošanas pasākumi, kuros iznīcinātas visas novietnē esošās cūkas.

Aizsardzības zonu noteikta trīs kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni Ventspils novada Vārves un Piltenes pagastā, bet karantīna ar uzraudzības zonu noteikta Ventspils novada Vārves, Užavas, Piltenes, Tārgales un Ziru pagastā, proti, desmit kilometru rādiusā ap ĀCM skarto novietni.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

Latvijā

Raugoties uz nu jau samilzušo “Rail Baltica” epopeju, arvien skaidrāk iezīmējas viena ārkārtīgi būtiska lieta. Joprojām nav nekādas skaidrības, kāpēc mums šī trase ir vajadzīga. Kāda vispār ir tās jēga? Gan idejiskā, gan tīri praktiskā, jo pasaulē nekas tāpat vien nebūvējas.

Svarīgākais