Valsts kontrole: trūcīgo pabalsti doti ģimenēm pat ar sešiem auto

Sociālā spilvena līdzekļi tērēti pabalstiem tādiem trūcīgajiem cilvēkiem, kuri, neraugoties uz savu nabadzību, varējuši iegādāties pat vairākus automobiļus, secinājusi Valsts kontrole (VK).

Valsts un pašvaldību institūcijas, kas atbild par sociālā drošības tīkla pasākumu īstenošanu, ir nepamatoti izlietojušas valsts un pašvaldību līdzekļus vairāk nekā 100 000 latu apmērā, revīzijā konstatējusi VK. Kopumā šajā pārbaudē VK konstatējusi, ka nepamatoti izlietots gandrīz pusmiljons jeb 462 167,28 lati.

Trūcīgas ģimenes statuss ir piešķirts ģimenēm, kurām pieder vairāki nekustamie īpašumi vai transportlīdzekļi vai arī kuru ienākumi uz vienu ģimenes locekli pārsniedz trūcīgas ģimenes ienākumu līmeni. Piemēram, trūcīgas ģimenes statuss piešķirts ģimenei, kurai pieder deviņi transportlīdzekļi, no kuriem divi transportlīdzekļi iegādāti trūcīgas ģimenes statusa laikā, vai arī par trūcīgu atzīta ģimene, kurai pieder seši transportlīdzekļi un četri nekustamie īpašumi. 73 procentiem ģimeņu, kuru deklarācijas pārbaudījusi VK, nepamatoti piešķirts arī garantētā minimālā ienākuma (GMI) pabalsts – kopumā 116 371 lats. Trūcīgas ģimenes statuss dod tiesības saņemt arī atvieglojumus nekustamā īpašuma nodokļa samaksai vai veselības aprūpes pakalpojumu un kompensējamo medikamentu saņemšanai.

Par lielāko nepamatoti izlietoto daļu VK sauc bezdarbniekiem izmaksājamo 45 latu pabalstu. Proti, VK aicina pārskatīt bezdarbnieka pabalsta aprēķināšanas kārtību personām ar apdrošināšanas stāžu līdz 19 gadiem. Šiem cilvēkiem pabalsts pēdējos mēnešos ir 45 lati, nevērtējot veikto valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu apmēru.

Tas neatbilst sociālās apdrošināšanas pamatprincipiem, norāda VK. Šādi nepamatoti izlietoti esot 342 088 lati.

Svarīgākais