Tiesībsargs konstatē būtiskus pārkāpumus bērnu uzņemšanas kārtībā bērnudārzos

© Vladislavs Proškins/F64

Tiesībsargs Juris Jansons, pamatojoties uz vairāku iedzīvotāju iesniegumiem, ierosināja pārbaudes lietu par kārtību, kādā bērni tiek atskaitīti no pirmsskolas izglītības iestādēm, kuras rezultātā konstatēti vairāki būtiski pārkāpumi, kurus tiesībsargs aicina atbildīgās iestādes steidzami novērst.

Kā liecina paziņojums Tiesībsarga biroja mājaslapā, Jansons konstatēja, ka Ministru kabinets nav izpildījis tam ar likumu deleģēto uzdevumu noteikt bērnu atskaitīšanas no pirmsskolas izglītības programmām kārtību, kā arī lielā daļā pašvaldību ir spēkā esoši prettiesiski pamati bērnu atskaitīšanai no pirmsskolas izglītības programmas.

Tāpat tiesībsargs atklāja, ka nav efektīva uzraudzības mehānisma pašvaldības rīcības brīvībai noteikt pamatus bērnu atskaitīšanai no pirmsskolas izglītības programmām, kā arī netiek pienācīgi novērtēta pirmsskolas izglītības iestāžu loma agrīnā bērnu tiesību aizsardzībā.

Jansons, izskatot iedzīvotāju iesniegumus, ir secinājis, ka bērnu tiesības uz izglītību tiek pārkāptas, jo gan privātās pirmsskolas izglītības iestādes dibinātājs, gan arī pašvaldība kā pirmsskolas izglītības iestādes dibinātājs var noteikt tādus bērnu atskaitīšanas nosacījumus, kas neatbilst bērnu interesēm un tiesībām. Viņš šajā pārbaudes lietā ir vērtējis sistēmiskus trūkumus, kas attiecas uz kārtību, kādā bērni tiek atskaitīti no pirmsskolas izglītības iestādes.

Vispārējās izglītības likums paredz, ka pašvaldībām un privāto pirmsskolas izglītības iestāžu dibinātājiem ir tiesības noteikt izglītojamo uzņemšanas kārtību pirmsskolas izglītības programmā, taču tām nav ar likumu noteiktu tiesību noteikt izglītojamo atskaitīšanas kārtību. Šāds pienākums saskaņā ar likumu ir deleģēts Ministru kabinetam. Vienlaikus Tiesībsargs nepiekrita Izglītības un zinātnes ministrijas paustajam viedoklim, ka no noteiktā deleģējuma dibinātājam noteikt uzņemšanas kārtību izrietētu arī deleģējums noteikt atskaitīšanas kārtību.

Savukārt, izvērtējot pašvaldību normatīvos aktus, tiesībsargs secināja, ka Ministru kabinetam ar likumu noteiktā pilnvarojuma nepildīšana ir radījusi situāciju, ka bērnu atskaitīšanas no pirmsskolas izglītības iestādēm kārtības noteikšana ir atstāta pilnīgā pašvaldību un privāto izglītības iestāžu dibinātāju ziņā, un šīs kārtības pamatu tiesiskums netiek pienācīgi uzraudzīts.

Tiesībsargs arī vērsās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) ar lūgumu sniegt informāciju par to, kāda veida norādījumus par bērnu atskaitīšanas no pirmsskolas izglītības iestādes kārtības tiesiskumu ministrija ir devusi pašvaldībām.

Svarīgākais