Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

VM un "Papardes zieds" izstrādā izglītības programmu jauniešiem par seksuālo veselību

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Veselības ministrija (VM) sadarbībā ar biedrību "Papardes zieds" ir izstrādājusi vienotu izglītības programmu jauniešiem par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem un rīko bezmaksas apmācības pašvaldību deleģētiem pārstāvjiem, informēja biedrības pārstāve Rita Kubuliņa.

Pēc viņas paustā, lai katrā Latvijas pašvaldībā būtu iespēja īstenot izglītojošas aktivitātes par seksuālo un reproduktīvo veselību pēc vienotas metodikas un līdzvērtīgā kvalitātē un katrā pašvaldībā jauniešiem būtu pieejams speciālists, kas pārzina šo jomu, VM sadarbībā ar biedrību "Papardes zieds" ir izstrādājusi vienotu izglītības programmu diviem vecumposmiem - 5. līdz 7.klašu un 8. līdz 12.klašu skolēniem - par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem un rīko divu dienu bezmaksas apmācības pašvaldību deleģētiem pārstāvjiem.

Kubuliņa atzīmēja, ka apmācību mērķis ir sagatavot un izglītot pašvaldību deleģētos speciālistus seksuālās un reproduktīvās veselības izglītības programmas nodarbību kopumu vadīšanai 5. līdz 7.klašu un 8. līdz 12.klašu jauniešiem.

Biedrības "Papardes zieds" pārstāve akcentēja, ka apmācību programma veidota tā, lai speciālisti tiktu sagatavoti darbam ar pusaudžiem un jauniešiem par seksuālās un reproduktīvās veselības jautājumiem, neformālā gaisotnē, pārrunājot reālas situācijas un ietverot arī jauniešu zināšanas, priekšstatus un pieredzi. Apmācību laikā pašvaldību speciālisti, izmantojot neformālās izglītības metode, apgūs zināšanas, dažādas prasmes un kompetences, piemēram, kā veiksmīgāk runāt un veicināt diskusiju ar jauniešiem par seksuālās un reproduktīvās veselības tēmām, kas ietvertas katrā nodarbību kopumā.

Kubuliņa norādīja, ka visos Latvijas reģionos šīs vasaras beigās un rudenī tiks organizētas kopā sešas apmācību grupas, kurās piedalīsies vairāk nekā 100 pašvaldību deleģēti speciālisti - pedagogi, jaunatnes darbinieki, sabiedrības veselības speciālisti, sociālie pedagogi, psihologi, medicīnas māsas, vecmātes un citi. Pieteikšanās anketa un nosacījumi dalībai apmācībās pieejami, sekojot saitei "ej.uz/SRVprogrammasapmacibas".