Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

Eglītis vakcinācijas loteriju atbalstītu, ja tiktu pārskatītas tās izmaksas

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Vakcinācijas pret Covid-19 loteriju, kuru otrdien nolēma neatbalstīt Jaunās konservatīvās partijas (JKP) Saeimas frakcija, labklājības ministrs Gatis Eglītis (JKP) atbalstītu, ja tiktu pārskatītas vai samazinātas tās izmaksas, aģentūrai LETA šādu nostāju pauda ministrs.

"Sekoju līdzi mūsu frakcijas diskusijām par šo jautājumu, un šajā gadījumā mums jautājumi bija drīzāk par izmaksa sadaļu, kas paredzēta šo raidījumu veidošanai, kā arī šīs kampaņas īstenošanai - un varbūt mazāk par to konceptuālo," skaidroja politiķis.

Iepriekš Ministru kabineta sēdēs Eglītis šai iecerei neoponēja, jo tieši nesen publiskajā telpā parādījušās loterijas izmaksas esot kalpojušas par iemeslu, kāpēc nolemts iniciatīvu tomēr neatbalstīt. "Izmaksas ir tas, kam frakcijas deputāti pievērsa uzmanību, tiekoties ar veselības ministru Danielu Pavļutu (AP), kurš skaidroja izmaksu pozīcijas un loterijas kampaņu. Vai tās atbildes nebija pietiekošas, vai kā, bet frakcijas deputāti var, protams, lemt savādāk nekā valdība," piebilda politiķis.

Vaicāts, vai atbalstītu vakcinācijas loteriju, ja izmaksas tiktu pārskatītas, Eglītis atbildēja apstiprinoši, norādot, ka būtu "jāmeklē visi veidi, kā veicināt vakcinācijas aptveri", pamatojot to ar pašreizējo zemo vakcinācijas aptveri, kas, ministraprāt, liecina, ka "mēs neesam gatavi rudenim un ziemai".

Vakcinācijas aptveres uzlabošanā būtisku lomu spēlē ģimenes ārsti, pārliecināts Eglītis. "Ģimenes ārsta institūts kā tāds varētu būt daudz aktīvāks gan skaidrojot, gan arī mazinot kādus dezinformācijas elementus, kas mūsu sabiedrībā šobrīd ir ļoti daudz izplatījušies," pauda ministrs.

Eglītis tuvākajā laikā plāno virzīt uz skatīšanu Ministru kabinetā visaptverošu plānu par sociālās aprūpes centru sagatavošanu rudenim un ziemai, kad varētu augt saslimstība ar Covid-19. Šī arī ir viena no prioritātēm, kuru ministrs izvirzīja, stājoties amatā jūnija sākumā. "Nākamo dažu nedēļu laikā iesim uz valdību ar konkrētu plānu, kas ir pilnveidots no janvāra plāna, attiecībā pret to, kā novērst rudens un ziemas mēnešos saslimstību un mirstību sociālās aprūpes centros," stāstīja politiķis.

Saistībā ar ieceri noteikt vakcināciju pret Covid-19 kā priekšnoteikumu darbam sociālās aprūpes centros, politiķis uzsvēra, ka "primāri būtu jārūpējas par to, lai aprūpes centru klienti būtu drošībā. "Pagājušā gada rudens un šī gada sākums parādīja, ka tas ne vienmēr tā ir, tāpēc mums ir jādara viss, lai nodrošinātu drošus dzīves apstākļus. Šajā gadījumā tie ir aprūpētāji un vecākie aprūpētāji, un viņiem tomēr ir jābūt vakcinētiem, lai viņi spētu nodrošināt šo pakalpojumu," sacīja politiķis.

Kā vēstīts, JKP politiķis Krišjānis Feldmans aģentūrai LETA pastāstīja, ka trešdien gaidāmajā Saeimas sēdē frakcija neatbalstīs Vakcinācijas loterijas likumprojektu, cerot, ka loterijai paredzētie resursi varētu tikt novirzīti veselības aprūpei.

JKP Saeimas frakcija otrdien tikās ar veselības ministru un viņa komandu, lai pārrunātu Vakcinācijas loterijas likumprojektu. Lai arī saruna un diskusija bijusi diezgan plaša, izvērtējot dzirdēto, JKP tomēr izvēlējusies izvēlēto vakcinācijas popularizēšanas mehānismu neatbalstīt.

Feldmans akcentēja, ka loterija kā vakcinācijas popularizēšanas instruments jau tiek izmatota arī citviet pasaulē, taču, ņemot vērā starptautisko pieredzi, loterija neesot pareizākais veids, jo tas skar arī dažādas morāles šķautnes. Vienlaikus vakcinācijas loterija nerisinot jautājumus, kas saistīti ar loģistikas un cilvēku personīgās pārliecības aspektiem.

Politiskajam spēkam satraukumu radot arī vakcinācijas loterijas izmaksu pozīcijas. JKP ieskatā šim mērķim paredzētos līdzekļus loģiskāk un pareizāk būtu ieguldīt veselības aprūpē, piemēram, motivējot ģimenes ārstus, kuri ir tie cilvēki, kas pirmie un visbiežāk saskaras ar iedzīvotāju jautājumiem par vakcīnām.