Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

EK apstiprina jaunu līgumu ar "Novavax" par potenciālo vakcīnu pret Covid-19

© Reuters/Scanpix

Eiropas Komisija (EK) šodien apstiprināja septīto pirkuma priekšlīgumu ar farmācijas uzņēmumu, lai 2021.gada ceturtajā ceturksnī un 2022.gadā nodrošinātu piekļuvi potenciālai vakcīnai pret Covid-19, informēja EK pārstāvniecības Latvijā Preses nodaļā.

Saskaņā ar šo līgumu Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis 2021., 2022. un 2023.gadā varēs iegādāties līdz 100 miljoniem "Novavax" vakcīnas devu ar iespēju saņemt vēl 100 miljonus papildu devu, tiklīdz Eiropas Zāļu aģentūra tās būs pārskatījusi un apstiprinājusi par drošām un iedarbīgām. Dalībvalstis vakcīnas varēs ziedot arī valstīm ar zemiem un vidējiem ienākumiem vai novirzīt tās citām Eiropas valstīm.

Šodien noslēgtais līgums papildina plašo portfeli ar vakcīnām, kuras tiks ražotas Eiropā saskaņā ar līgumiem ar uzņēmumiem "AstraZeneca", "Sanofi"/"GSK", "Janssen Pharmaceutica NV", "BioNTech"/"Pfizer", "CureVac", "Moderna" un sekmīgi pabeigtajām izpētes sarunām ar "Valneva". EK ieskatā, tas ir vēl viens svarīgs solis ceļā uz to, lai Eiropa būtu labi sagatavojusies Covid-19 pandēmijas pārvarēšanai.

"Novavax" ir biotehnoloģiju uzņēmums, kas izstrādā nākamās paaudzes vakcīnas pret smagām infekcijas slimībām. Eiropas Zāļu aģentūra šī uzņēmuma izstrādāto vakcīnu pret Covid-19 patlaban pārskata nolūkā piešķirt tirdzniecības atļauju.

Lēmumu atbalstīt šo vakcīnu EK pieņēmusi, balstoties uz pārdomātu zinātnisko novērtējumu, izmantoto tehnoloģiju, uzņēmuma pieredzi vakcīnu izstrādē un tā ražošanas jaudu, kas ir pietiekama, lai apgādātu visu ES.

17.jūnijā EK nāca klajā ar Eiropas stratēģiju, kā paātrināt iedarbīgu un drošu Covid-19 vakcīnu izstrādi, ražošanu un ieviešanu. Apmaiņā pret tiesībām noteiktā laikposmā iegādāties noteiktu skaitu vakcīnas devu EK ar pirkuma priekšlīgumu palīdzību finansē daļu no sākotnējām izmaksām, kas rodas vakcīnu ražotājiem.

Ņemot vērā pašreizējos un jaunos SARS-CoV-2 variantus, EK un dalībvalstis ar uzņēmumiem, kuru vakcīnas jau veido ES portfeli, risina sarunas par jauniem līgumiem, kas dotu iespēju pietiekamā daudzumā iegādāties ātri pielāgotas vakcīnas, kas stiprinātu un pagarinātu imunitāti.

Jauno vakcīnu iegādei dalībvalstis drīkst izmantot programmas "React-EU paketi, kas ir viena no lielākajām programmām jaunajā instrumentā "Next Generation EU", kurš turpina un paplašina krīzes reaģēšanas un krīzes seku novēršanas pasākumus.