Bojāgājušo karavīru tuvinieki šokā par tiesas lēmumu

© Kaspars Krafts, f64

Rīgas pilsētas Kurzemes rajona tiesa šodien pilnībā attaisnoja bijušo Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Speciālo uzdevumu vienības (SUV) komandieri majoru Andri Bukovski un izpletņlēkšanas praktisko nodarbību vadītāju Aivaru Maļenovski, kuri tika apsūdzēti saistībā ar divu karavīru bojāeju izpletņlēkšanas treniņa laikā.

“Dodoties uz sprieduma pasludināšanu, necerēju uz tādu iznākumu. Kad prokurore pieprasīja viņiem nosacītu sodu, jau tad biju nemierā. Taču par šodienas lēmumu esmu šokā, ” saka Velta Poriete. Viņas dēls, NBS karavīrs Normunds Stradiņš pirms trim gadiem gāja bojā izpletņlēkšanas treniņā. Todien bojā gāja vēl viens kareivis Mārtiņš Arājs. Viņa sieva Gita Arāja ir satriekta par tiesas maigo lēmumu un nolēmusi to pārsūdzēt. “Tiesa attaisnoja amatpersonas, kuras vainojamas divu cilvēku nāvē. Tas nav nopietni,” uzskata G. Arāja. Arī V. Poriete uzsver, ka tiesas spriedums tikai pierāda to, ka amatpersonas par saviem lēmumiem neuzņemas nekādu atbildību. “Abi vainīgie tiesā tika uztaisīti par svētajiem, viņus droši vien vēl vajadzētu virzīt valsts apbalvojumam,” ironiski saka V. Poriete. Viņa norāda uz nepilnībām prokuratūras darbā, kas esot bijis gaužām vājš. Visi lietas materiāli balstījušies vien uz Aizsardzības ministrijas izmeklēšanas komisijas darbā iegūtajiem pierādījumiem. “Glābēji tiesas debatēs stāstīja absolūtas muļķības. Viens manu dēlu esot izvilcis no ūdens šinelī! Viens atceras, ka viņam bijusi oranža glābšanas veste, cits, ka lillīgi raiba. Droši vien pirms trim gadiem visiem lika uzrakstīt vienādu atskaiti un tagad nevarēja atcereties, ko samelojuši. Atceros, ka toreiz pēc notikušā pie manis pienāca Gaidis Zeibots un bija šokā par to, kas notiek armijā. Tāpēc viņš aizgāja prom,” stāsta karavīra Stradiņa māte.

Apsūdzētie tūliņ pēc sprieduma noklausīšanās tiesas zāli atstāja un ar žurnālistiem runāt nevēlējās, vien norādīja, ka tas esot taisnīgs.

Atgādinām, ka 2006. gada 15. maijā neveiksmīga lēciena laikā ar izpletņiem Daugavā pie Rīgas Eksporta ostas iekrita četri NBS SUV vienības karavīri, no kuriem divi gāja bojā, bet divi tika izglābti. Vēl viens kareivis iekārās celtnī Andrejsalas ostā. Lēcieni notika no 600 metru augstuma.

NBS dienesta izmeklēšanas komisijas ziņojumā tika konstatēta 20 amatpersonu vaina, bet par pieļautajām nepilnībām izpletņlēkšanas mācību organizēšanā disciplināri sodīti seši karavīri – A. Bukovskis atbrīvots no amata, bet vēl pieci karavīri saņēma rājienus.

Komisijas ziņojumā konstatēts, ka vairāki reglamentējošie dokumenti pildīti formāli, bet pavirši un bezatbildīgi savus tiešos dienesta pienākumus pildījis SUV personāls. Konstatēts, ka laikus nav notikusi meteoroloģiskās informācijas aprite SUV mācību vajadzībām. Nav izvērtēti riska faktori, izpletņlēcēju nodarbības organizējot ūdenstilpes tuvumā. Dienesta izmeklēšanā atklāts, ka SUV glābšanas laivā nav bijuši profesionāli un atbilstoši ekipēti glābēji, turklāt izpletņlēkšanas nodarbību personāls nav bijis apgādāts ar adekvātiem sakaru līdzekļiem. Nepilnīga ekipējuma dēļ bojā gājušie karavīri nebija atbrīvojušies no izpletņiem pirms nolaišanās ūdenī, un viņiem nebija piepūstu glābšanas vestu.

Svarīgākais