Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Prokuratūrai nodota lieta par uzturlīdzekļu nemaksāšanu bērniem

© Vladislavs Proškins/F64

Valsts policija kriminālvajāšanas sākšanai prokuratūrai nodevusi lietu par uzturlīdzekļu nemaksāšanu bērniem, informēja Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes vecākā speciāliste sabiedrisko attiecību un sadarbības jautājumos Madara Šeršņova.

Šogad Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldē tika saņemti divi iesniegumi no Uzturlīdzekļu garantiju fonda par to, ka divi vīrieši izvairījušies apgādāt un dot uzturu bērniem, kas kā pienākums viņiem uzlikts ar tiesas lēmumu.

Viens no vīriešiem laika posmā no 2005.gada izvairījās apgādāt un uzturēt abus savus bērnus tīši, sistemātiski un ilgstoši nemaksājot uzturlīdzekļus, kaut gan bija darbspējīga persona un periodiski arī stājās darba tiesiskajās attiecībās un guva ienākumus. Tā kā vīrietis uzturlīdzekļus nemaksāja, to darīja Uzturlīdzekļu garantiju fonds. Iesnieguma saņemšanas laikā uzturlīdzekļu parāds fondam ar visiem aprēķinātajiem likumiskajiem procentiem ir vairāk nekā 69 000 eiro, sacīja Šeršņova.

Otrā gadījumā vīrietis no 2006.gada izvairījās apgādāt un uzturēt savus trīs bērnus, nemaksājot uzturlīdzekļus. Uz iesnieguma saņemšanas laiku uzturlīdzekļu parāds fondam ar visiem aprēķinātajiem likumiskajiem procentiem ir vairāk nekā 40 000 eiro.

Patlaban policija ir pabeigusi izmeklēšanu kriminālprocesos un tie ir nodoti prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai.

Policija atgādināja, ka izvairīšanās no pienākuma uzturēt bērnu ir krimināli sodāms nodarījums. Par izvairīšanos no tiesas nolēmuma vai kompetentas valsts institūcijas lēmuma pildīšanas, ar kuru uzlikts pienākums apgādāt savus vecākus, vecvecākus, bērnus, mazbērnus vai citas personas un dot tiem uzturu, soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Valsts policija atgādina, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.