Sāk kriminālprocesu par Meroni iespējamām nelikumīgām darbībām, pārvaldot Lemberga mantu

© Dmitrijs Šuļžics/F64

Valsts policijas (VP) Organizētās noziedzības apkarošanas pārvaldē (ONAP) sākts kriminālprocess par Rūdolfa Meroni rīcību, pārvaldot apsūdzētā bijušā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") mantu, apstiprināja VP pārstāve Simona Grāvīte.

Kriminālprocess sākts pamatojoties uz Rīgas apgabaltiesas blakuslēmumu, kurā informēja par Lemberga krimināllietā konstatētajiem apstākļiem.

Grāvīte informēja, ka par faktu ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 18.nodaļas. Šobrīd no plašākiem komentāriem policija atturas.

Tiesā aģentūrai LETA skaidroja, ka blakuslēmums netika pārsūdzēts, līdz ar to tiesa nosūtījusi blakuslēmumu VP.

Jau ziņots, ka Rīgas apgabaltiesa pērnā gada 17.augustā bija atcēlusi Meroni no Lemberga krimināllietā arestētās mantas glabāšanas. Tiesa Lemberga lietā konstatējusi apstākļus, kas liecina, ka nav izpildīts šīs tiesas pērna gada augusta lēmums, līdz ar ko VP būs jāizskata jautājums pret Meroni par Krimināllikuma 296.panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma izdarīšanu.

Jau vēstīts, ka tiesa reizē ar Lembergu notiesājošo spriedumu, nolēma ar blakuslēmumu lūgt policiju uzsākt kriminālprocesu pret Meroni.

Savulaiks NRA vēstīja, ka tā dēvētajā Lemberga kriminālprocesā pieņemtas visas apelācijas.

Rīgas apgabaltiesa pieņēmusi apelācijas sūdzības no gandrīz visiem t.s. Lemberga krimināllietas dalībniekiem; pieņemts arī prokuroru iesniegtais apelācijas protests.
Pat ja policisti respektēs tiesas lēmumu un izlems uzsākt kriminālprocesu pret R. Meroni par Krimināllikuma 296. panta pirmajā daļā paredzētā noziedzīgā nodarījuma - tiesas lēmuma nepildīšanu -, sods par šādu noziegumu tādam ietekmīgam un naudīgam vīram kā R. Meroni ir gaužām niecīgs. Likumā teikts: “Par tiesas nolēmuma vai prokurora priekšraksta par sodu neizpildīšanu vai izpildes kavēšanu, ja to izdarījusi persona, kurai tas pēc likuma vai uzlikta uzdevuma bija jāizpilda, - soda ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.”
Pie šādiem apstākļiem, šķiet, ka nav lielas motivācijas pildīt 2020. gada 17. augusta tiesas lēmumu, kas prasa atdot Latvijas valstij arestēto daudzmiljonu vērto mantu t.s. Lemberga krimināllietā. Iegūtā manta dāsni kompensē dažu mēnešu cietumā pasēdēšanu vai lapu grābšanu Rīgas parkos, nemaz jau nerunājot par naudas sodu.
Tā kā R. Meroni jau gandrīz kā gadu kopš tiesas lēmuma mantu atdot negrasās un Latvijas varas iestādes ar vēlīgu pašreizējās varas elites piekrišanu arī nesteidz to atgūt, prognozējams, ka arī lemšana par kriminālprocesa uzsākšanu varētu būt lēna un pret šveicieti ļoti iecietīga.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais