Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Īsi pirms bezmaksas testu atcelšanas pieaudzis Covid-19 pārbaužu skaits

© ZUMAPRESS.com/Scanpix/Leta

Tuvojoties 1.augustam, kad beigusies iespēja cilvēkiem, kuriem nav simptomu, bez maksas veikt Covid-19 testus, pieaudzis pārbaužu skaits, novēroja aģentūra LETA.

Covid-19 tests tiek veikt ne vien tādēļ, lai apstiprinātu saslimšanu ar Covid-19, bet apliecinātu, ka persona ar minēto slimību nav slima un saskaņā ar noteikumiem var piedalīties publiskos pasākumos un citās norisēs, kur nepieciešams negatīvs Covid-19 tests.

Līdz šim testa veikšana bija bezmaksas neatkarīgi no testa veikšanas mērķa, savukārt no šodienas tas, ja persona vēlas testa rezultātu izmantot pasākumu apmeklēšanai vai ceļošanai, veicams par saviem līdzekļiem.

Kā novēroja aģentūra LETA, piektdien, 30.jūlijā, Latvijā tika veikts jūlijā lielākais Covid-19 testu skaits - 11 303. Arī pagājušajā diennaktī, kad bija pēdējā diena, kad testus bez maksas varēja veikt arī bez slimības simptomiem, Latvijā veikti 8329 Covid-19 izmeklējumi. Salīdzinot ar iepriekšējās nedēļas sestdienā veiktajiem testiem, šīs nedēļas sestdienā veikts par 20,4% jeb 1414 izmeklējumiem vairāk. Savukārt, salīdzinot ar pagājušā mēneša sākumā, 3.jūlijā, veikto testu skaitu, pagājušajā diennaktī veikts par 12,3% jeb 911 testiem vairāk.

Salīdzinoši lielāks izmeklējumu skaits bija arī piektdien, 30.jūlijā, kad tika veiktas 11 303 analīzes. Tas ir par 6,9% jeb 728 testiem vairāk nekā nedēļu iepriekš un par 18,4% jeb 1758 testiem vairāk nekā piektdienā mēneša sākumā, 2.jūlijā. Jūlijā piektdienās veikto testu daudzums, salīdzinot ar citām nedēļas dienām, ir bijis augstāks, bet tik daudz izmeklējumu piektdienā, kā bija 30.jūlijā, nav veikti kopš 21.maija, kad Covid-19 analīzes tika taisītas 14 100 iedzīvotājiem. Maijā gan vēl notika izglītības process, kad pedagogiem un izglītojamajiem bija jāveic Covid-19 tests.

Šonedēļ sešās dienās kopumā veikti 48 897 testi, bet pagājušās nedēļas pirmajās sešās dienās - 46 969 testi, bet visā nedēļā kopumā - 50 350.

Lielāks veikto testu skaits šogad sestdienā bija tikai 8.maijā, kas bija pārceltā darba diena, un todien tika veikti kopumā 18 767 testi.

Kā ziņots, noslēdzoties Ministru kabineta noteiktajam pārejas periodam, šodien stājas spēkā izmaiņas pieaugušo Covid-19 laboratoriskajā testēšanā, paredzot, ka turpmāk testēšanu pasākumu apmeklēšanai un dažādu pakalpojumu saņemšanai varēs veikt tikai par maksu, aģentūru LETA informēja Nacionālajā veselības dienestā (NVD).

Samaksa par laboratorisko testu būs jāveic atbilstoši laboratorijas maksas pakalpojumu cenrādim.

Savukārt Covid-19 simptomu gadījumā epidemioloģiskajai izmeklēšanai laboratorisko testēšanu tāpat kā līdz šim apmaksās no valsts budžeta līdzekļiem. Ārpus ģimenes ārsta darba laika pacienti ar Covid-19 infekcijai raksturīgiem simptomiem to varēs veikt bez ārsta nosūtījuma, taču tādā gadījumā nebūs iespēja ģenerēt sertifikātu.

NVD vērš uzmanību, ka turpmāk šādos gadījumos pēc testēšanas nevarēs izveidot digitālo Covid-19 sertifikātu un iedzīvotājs saņems tikai laboratorijas izrakstu par rezultātu, lai nepieciešamības gadījumā tiktu nodrošināta ģimenes ārsta uzraudzība vai ārstēšana.

Digitālā Covid-19 sertifikāta izveide un izmantošana būs iespējama, ja iedzīvotājs ir vakcinējies pret Covid-19, pārslimojis Covid-19 vai veicis maksas laboratorisko testēšanu.

Digitālais Covid-19 sertifikāts būs izveidojams arī gadījumā, ja iedzīvotājs bez Covid-19 simptomiem ir veicis maksas laboratorisko testēšanu ar mērķi doties ceļojumā ārpus Latvijas robežām.

Bērniem, kas jaunāki par 18 gadiem, Covid-19 laboratorisko testēšanu pasākumu apmeklēšanai un pakalpojumu saņemšanai no valsts budžeta līdzekļiem apmaksās līdz šī gada 1.septembrim.