Tiesa izlems, vai apturēt "Labo māju" būvatļauju

Administratīvajā apgabaltiesā šodien būs pieejams lēmums par to, vai piemērot pagaidu noregulējumu un apturēt būvatļauju, kas 2007.gadā izsniegta dzīvnieku patversmes "Labās mājas" celtniecībai.

Tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa aģentūrai LETA sacīja, ka lūgumu piemērot pagaidu noregulējumu tiesas sēdē izteicis pieteicējs SIA "AGN", kas vērsies tiesā ar sūdzību par Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Rīgas pilsētas būvinspekcijas 2007.gada lēmumu izsniegt būvatļauju.

Pirmdien pēcpusdienā lēmums šajā lietā būs pieejams tiesas kancelejā, taču sūdzību par Administratīvās rajona tiesas 2009.gada 27.novembra lēmumu, ar kuru "AGN" pieteikums apmierināts un apstrīdētais Pilsētas attīstības departamenta lēmums atcelts, apgabaltiesa pēc būtības izskatīs 2011.gada 17.februārī, papildināja Trubiņa.

Kā iepriekš žurnālistiem stāstīja "Juglas Dzīvnieku aizsardzības grupas" valdes priekšsēdētāja Astrīda Kārkliņa, dzīvnieku patversme patlaban ir pabeigta par 90% un vēl būtu jāveic nelieli iekšdarbi, kā arī apkārtējās teritorijas sakopšana, kas prasītu, augstākais, mēnesi, taču, ja tiesa lems par sliktu dzīvnieku patversmei, tad būs jāveic ēkas iekonservēšanas darbi, kas atkal būs lieki izdevumi.

Tiesāšanās par "Labās mājas" būvniecību ilgst kopš 2007.gada, kad Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta Rīgas pilsētas būvinspekcija izsniedza būvatļauju.

Biedrības valdes locekle Vija Klučniece stāstīja, ka zeme, uz kuras tiek celta jaunā dzīvnieku patversme, ir Rīgas pilsētas zeme, kuru pilsēta "Labās mājas" vajadzībām atguvusi no valsts. Patversmes ēkas apkārtnē patlaban atrodas neliela rūpniecisko ražošanas uzņēmumu apbūve, Juglas mežs un Juglas iela, kā arī patversmes kvartālā atrodas neapbūvēti zemes gabali, neizmantotas bijušās zvēraudzētavas fermas.

Uzņēmums SIA "AGN" Rīgas domes Pilsētas attīstības departamentā vērsās ar lūgumu atcelt izsniegto būvatļauju, taču, kad departaments nolēma atstāt nogrozītu izsniegto būvatļauju, "AGN" vērsās Administratīvajā tiesā. Uzņēmums "AGN" un vēl septiņi patversmes tuvumā esošo zemesgabalu īpašnieki izsniegto būvatļauju uzskata par nelikumīgu, jo nav rīkota sabiedriskā apspriešana.

"Mūsu prasības iemesls ir tas, ka gadījumā, ja paredzamā būve ietekmē apkārt esošo īpašumu vērtību un būves kaimiņu sadzīves apstākļus, Būvniecības likums paredz rīkot būves sabiedrisko apspriešanu. Dzīvnieku patversmes "Labās mājas" gadījumā apspriešana netika rīkota, nekādi mūsu iebildumi netika ņemti vērā," iepriekš aģentūrai LETA iepriekš sacīja SIA "AGN" valdes priekšsēdētājs Agris Nagliņš.

Nagliņš paudis, ka ir gatavs sarunām, lai rastu kompromisu un mierizlīgumu, taču otra puse neizrāda ieinteresētību, jo uz Rīgas domi trīs gadu laikā ir nosūtītas vairāk nekā desmit vēstules, uz kurām nav saņemtas atbildes. Tajā pašā laikā Klučniece žurnālistiem pauda izbrīnu, kādēļ uzņēmuma "AGN" pārstāvis ar idejām un ierosinājumiem par patversmi nav vērsies pie biedrības.

Kā liecina biedrības "Juglas Dzīvnieku aizsardzības grupa" informācija, atbalstīt ieceri Juglā izveidot dzīvnieku patversmi Rīgas domes Pilsētas attīstības departaments nolēma jau 2002.gada 12.jūnija sēdē, savukārt 2005.gada februārī noslēgs zemes nomas līgums ar Rīgas domi un kā nomātā zemes gabala izmantošanas mērķis ir minēta dzīvnieku patversmes būvniecība un apsaimniekošana. Nomas tiesības uz zemes gabalu biedrībai "Juglas Dzīvnieku aizsardzības grupa" ir līdz 2019.gada oktobrim.

Dzīvnieku patversmes "Labās mājas" būvniecība Juglas ielā 18F tika sākta 2007.gadā. Patversmes būvniecība notiek par iedzīvotāju saziedotajiem līdzekļiem. Līdz šim projektā, kurā iekļauti arī būvdarbi un ēku uzturēšana, ieguldīti 830 000 latu, bet atlikušajiem būvniecības pabeigšanas un citiem nelieliem darbiem, lai patversme varētu sākt strādāt, nepieciešami vēl 40 000 latu.