Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

"Ar to biju dziesmu svētkos gan trimdā, gan Latvijā." Eksprezidente uzdāvina muzejam ko ļoti īpašu

© Didzis Grodzs / Publicitātes

Šodien Rīgas pilī bijusī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga, tiekoties ar Rakstniecības un mūzikas muzeja topošās pastāvīgās izstādes par Dziesmu un deju svētkiem veidotājiem, pasniedza īpašu dāvinājumu – personīgā tautas tērpa sastāvdaļu: ar rokām izšūtu Bārtas novada tautastērpa krāsainu sievas linu galvassegu.

“Šī meistares Otīlijas Mežules darinātā Bārtas tautastērpa cepure ir bijusi man galvā dziesmu svētkos gan savulaik trimdā, gan Latvijā. Ar šo dāvinājumu vēlos godināt arī meistares piemiņu.

Ceru, ka galvassega muzejā glabāsies nevis gadiem, bet gadsimtiem!” pauda eksprezidente, muzeja direktorei un ekspozīcijas satura kuratorei Ivetai Ruskulei pasniedzot vērtīgo dāvinājumu.

Atgādināsim, ka Vīķe-Freiberga, esot Valsts prezidentes amatā, bija arī Dziesmu un deju svētku patronese, ar savu īpašo uzrunu svētku dalībniekiem un skatītājiem Mežaparka Lielajā estrādē 2001. gada 29. jūlijā Dziesmu un deju svētku "Rīgai 800" noslēgumā ierakstot spilgtu lappusi svētku vēsturē. Uzrunas vadmotīvs bija spēka vārdi: “Mēs esam diženi! Mēs esam skaisti! Mēs esam raženi!”. Dāvinājums muzejam ir Bārtas novada tautastērpa ansambļa daļa - ar rokām izšūta krāsaina sievas linu galvassega.

2023.gadā tiks atzīmēta Dziesmu svētku tradīcijas 150 gadi, un viens no būtiskākajiem notikumiem ceļā uz to ir Rakstniecības un mūzikas muzejā topošā pastāvīgā Dziesmusvētku ekspozīcija Mežaparka Lielās estrādes telpās.