Portālā Draugiem.lv darbojas fiktīvo laulību organizētāji

Izveidojot viltus profilu sociālajā portālā, TV3 "Nekā personīga" atklājis fiktīvo laulību organizētājus.

Kā šodien vēsta raidījums, šī gada deviņos mēnešos Īrijā uzturēšanās atļaujām ir pieteikušies 286 pakistānieši, kas bija aprecējuši Eiropas Savienības dalībvalsts pilsones to skaitā 128 bijušas Latvijas meitenes.

Pakistānieši nav vienīgie, latvietes Īrijā precas arī ar indiešiem, Bangladešas un Nigērijas pilsoņiem. Viņu primārais mērķis ir apiet Eiropas imigrācijas likumdošanu.

"Nekā personīga" izveidoja viltus meitenes Asnātes profilu portālā "draugiem.lv", kas meklē darbu ārzemēs. Jau pēc dažām dienām tika saņemts darba piedāvājums no pusmūža sievietes vārdā Regīna. Viņa piedāvāja fiktīvas laulības Īrijā. Regīna atklāja, ka līgavu meklē pakistāniešu vīrietis vārda Ronains. Līgava vajadzīga arī viņa draugam. Viņš ir gatavs tūdaļ nopirkt avio biļeti uz Dublinu.

Ronains ir nedaudz piesardzīgs. Šogad Īrijas policija sākusi pārbaudīt aizdomīgus pārus. Tādēļ Ronains pamāca Asnati, kas jāsaka, ja gadījumā jautā policija.

Ronaina pirkto aviobiļeti žurnālisti saņem, bet Regīna grib pārliecināties, ka Asnate pirmdien patiešām aizbrauks uz lidostu, tādēļ aicina nedēļas nogali pavadīt pie sevis. Izradās, ka viņa uz Īriju izprecinājusi jau 35 apkaimes meitenes. Taču Asnates vieta pie viņas ierodas raidījums "Nekā personīga"

Regīna neuzskata meiteņu vervēšanu par noziegumu, bet gan par vienīgo veidu, kā izrauties no lauku nabadzības.

Raidījums portālā "zip.lv" arī atsaucies sludinājumam par darba iespējam sievietēm Kiprā. Atsaucoties uz sludinājumu, izdevies noskaidrot, ka darba meklētājām tiek piedāvātas precības par 1500 eiro.

Pašreizējā Latvijas likumdošana neaizliedz nodarboties ar meiteņu vervēšanu, ja viņas pirms tam tiek brīdinātas par to, ka tiek iesaistītas fiktīvajās laulībās. Kriminālatbildība iestājas, ja viltus laulībām viņas tiek piespiestas ar varu, ar draudiem vai tajās iemānītas ar viltu. Šādu gadījumu netrūkst. Meitenes dodas meklēt darbu, bet viņas Īrijā vai Kiprā sagaida viltus precinieki, vēsta raidījums. Par līdzīgu lietu nesen savāktos materiālus Latvijas policija nodevusi prokuratūrai. Pieci cilvēki tiek apsūdzēti par cilvēku tirdzniecību. Arī Īrijā likumdošana pagaidām neliedz fiktīvu laulību slēgšanu. Taču pēc masveida tā saukto trešo valstu pilsoņu precībām, Īrijas varas iestādes uzskata, ka nepieciešamas būtiskas izmaiņas likumdošanā.

Svarīgākais