FKTK priekšsēdētāja: Šobrīd situācija kļūst kritiska; kā nekļūt par krāpnieku upuri?

© f64.lv, Kaspars Krafts

Pēdējā laikā Latvijā arvien pieaug dažādi krāpniecības gadījumi. Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) priekšsēdētāja Santa Purgaile LTV raidījumā "Rīta panorāma" aicināja cilvēkiem būt kritiskiem un neizpaust savus bankas datus svešām personām.

Purgaile atzina, ka pēdējā laikā situācija ar finanšu krāpniecības gadījumiem ir kļuvusi ļoti nopietna. Arvien pieaug dažādi krāpniecības gadījumi. FKTK kopā ar Valsts policiju, finanšu nozares asociāciju, tiesībsargājošajām institūcijām plāno, kā izglītot sabiedrību, lai cilvēki "neiekristu" uz krāpnieku piedāvājumiem.

"Šobrīd šī situācija kļūst kritiska," sacīja Purgaile.

Īpaši piesardzīgiem ir jābūt sabiedrības neaizsargātākajai daļai, kas visbiežāk ir pakļauti krāpnieku zvaniem un mēģinājumiem izkrāpt naudu. Purgaile atzina, ka situācija ir visai skaudra, jo ir bijuši gadījumi, kad krāpniekiem ir izdevies izkrāpt vairākus tūkstošus, pat desmitus tūkstošus, eiro.

FKTK priekšsēdētāja atzina, ka izkrāpto naudu ir ļoti grūti atgūt, tikpat kā neiespējami.

"Krāpnieki ir ļoti zinoši tehnoloģijās, ļoti ātri tā nauda pārvēršas kriptovalūtās un pazaudē izsekojamību," min Purgaile.

Purgaile atzina, ka vienīgais veids, kā pasargāt savus finanšu līdzekļus, ir neiesaistīties krāpnieku shēmās un izvērtēt kritiski zvanus, kuru laikā tiek lūgts izpaust savus bankas datus.

FKTK priekšsēdētāja uzsvēra, ka neviens bankas darbinieks, neviens iestādes pārstāvis nekad neprasīs bankas konta datus, vai piekļuves datus, paroles. Šādu informāciju nedrīkst izpaust citām personām.

Krāpnieki visbiežāk rada mākslīgu stresa situāciju, kas bieži vien vairākiem cilvēkiem liek uzticēties šīm personām. Purgaile skaidroja, ka šādās situācijas nevajag neko sasteigt, mierīgi apdomāt visu un galvenokārt neizpaust savus datus. Tomēr, ja rodas šaubas, pēc šāda telefonzvana saņemšanas, Purgaile iesaka kontaktēties ar savu banku, lai izskaidrotu radušos situāciju.

Viņa izcēla, ka krāpnieki ne tikai prasa bankas datus, izliekoties par viltus bankas darbiniekiem, dažādās situācijās, bet piedāvā arī iesaistīties dažādos investīciju "darījumos", solot ātru un lielu peļņu.

Lai pārbaudītu vai investīciju darījums nav krāpniecības shēma, Purgaile iesaka vispirms aplūkot pieejamo informāciju FKTK mājaslapā, kur ir apkopota visa informācijas par licenzētajiem pakalpojuma sniedzējiem. Kā arī par tiem pakalpojuma sniedzējiem, kuri atklāti, ka viņi darbojas bez licenzes un visticamākais ir krāpniecības shēma.

Svarīgākais