Tiesībsarga konferencē diskutēs par atstumtības riskiem un nodarbinātības problēmām

Tiesībsarga ikgadējā konferencē, kas notiks šī gada 10.decembrī, tiks diskutēts par sociāliem atstumtības riskiem vecuma dēļ un nodarbinātības problēmām pirmspensijas vecumā, aģentūru LETA informēja tiesībsarga padomnieks Raits Averāts.

Saskaņā ar Eiropas Komisijas (EK) socioloģisko pētījumu centra "Eirobarometrs" datiem Latvijas iedzīvotāji par visizplatītāko valstī uzskata tieši vecuma diskrimināciju. No 1012 aptaujātajiem cilvēkiem vecuma diskrimināciju par izplatītāko Latvijā 2009.gadā atzinuši 67% iedzīvotāju, tam seko invaliditāte - 64% un diskriminācija pēc seksuālās orientācijas - 40%.

Tiesībsarga padomnieks norāda, ka vecāka gadagājuma cilvēku grupa ekonomiskās krīzes laikā ir īpaši pakļauta riskam. ANO Sociālo, ekonomisko un kultūras tiesību komiteja ir uzsvērusi, ka pat laikā, kad ievērojami tiek taupīti resursi, valstij ir pienākums aizsargāt vecāka gadagājuma cilvēkus. Tas ir uzskatāms par vienu no valsts pamatpienākumiem.

2009.gadā Tiesībsarga birojā tika saņemti četri rakstveida iesniegumi un sniegtas divas mutvārdu konsultācijas par iespējamu diskriminācijas aizlieguma pārkāpumu uz vecuma pamata. "Lai arī sūdzību skaits ir neliels, tas nenorāda uz to, ka problēma nepastāv," uzsver Averāts.

Arī Latvijas reģionos iedzīvotāji norāda, ka pirmspensijas vecuma cilvēkiem, ja viņi zaudējuši darbu, ir grūti atrast jaunu darbavietu, neskatoties uz pieredzi, zināšanām un citiem objektīviem kritērijiem. Gadījumos, ka darbinieku individuālās iezīmes un spējas netiek ņemtas vērā, izmantojot vecumu kā raksturojumu veselībai, spējai uzņemt jaunu informāciju vai kompetencei, un persona tiek atbrīvota no darba vecuma dēļ, ir izmantojami normatīvajos aktos noteiktie tiesību aizsardzības mehānismi.

Tiesībsargs vairākkārt ir aicinājis aktīvāk aizsargāt savas tiesības, kas ir svarīgi arī sabiedrības apziņas veidošanā par to, ka diskriminējoša attieksme vecuma dēļ nav pieļaujama. "Iespējams, ka iedzīvotāju zemā aktivitāte savu tiesību aizsargāšanā ir saistīta gan ar lielo bezdarba īpatsvaru, gan ar neticību tam, ka vēršanās Tiesībsarga birojā vai tiesā palīdzēs novērst diskriminējošo attieksmi vecuma dēļ," pieļauj Averāts.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais