Kritizē Turcijas lēmumu par vīzu saņemšanas kārtības maiņu nepilsoņiem

Turcijas lēmums par vīzu saņemšanas kārtības maiņu nepilsoņiem nav pārdomāts un ietekmēs ceļotgribētāju skaitu nākamajā sezonā, ja jautājums netiks atrisināts, biznesa portālam "Nozare.lv" pastāstīja aptaujātie Latvijas tūrisma uzņēmumu pārstāvji.

Kā uzsver tūroperatora "Novatours" direktors Leonīds Močenovs, patlaban Turcijas lēmums mainīt vīzu saņemšanas kārtību nepilsoņiem nav ietekmējis nevienu no uzņēmuma klientiem, taču, sākoties jaunajai sezonai, tas noteikti mainīs daudzu ceļotāju domas.

"Šajā sezonā aptuveni 35% no klientiem, kuri ceļoja uz Turciju, izmantojot mūsu pakalpojumus, bija nepilsoņi. Taču sezona beidzās 28.oktobrī un jaunie nosacījumi ir spēkā no 1.novembra, līdz ar to mūsu klientiem tas problēmas nesagādāja. Līdz jaunajai sezonai nākamgad aprīlī Latvijas Ārlietu ministrijai (ĀM) vēl ir laiks, lai šo jautājumu atrisinātu. Taču problēmas būs jau janvārī, kad notiek ceļojumu iepriekšpārdošana un cilvēki sāk plānot pavasara-vasaras sezonu," norāda Močenovs.

Viņš arī pastāstīja, ka līdz 1.novembrim vīzas nokārtošana bija lēts un vienkāršs process - to varēja saņemt Turcijas lidostā un tā izmaksāja 15 dolārus (7,5 latus). Tagad nepilsoņiem vīza jāpiesaka astoņas nedēļas iepriekš un jāsamaksā par to 87 dolāri (43,5 lati).

Močenovs spriež, ka, ja iepriekš vienam ceļotājam brauciens uz Turciju izmaksāja 300 latu, tad tagad būs jāpiemaksā vēl aptuveni 45 lati, kas varētu daudziem likt pārdomāt doties uz Turciju. "Tā vietā šie ceļotgribētāji izvēlēsies Grieķiju vai Bulgāriju, kur nav tādu problēmu. Bet mēs ļoti ceram, ka jautājums tiks atrisināts. Mums varētu palīdzēt arī Turcijas viesnīcas un vietējie tūrisma aģenti, kuri saprot, cik svarīgi šādi tūristi ir valsts ekonomikas attīstībai," piebilst Močenovs.

Tūroperatora "Tez Tour" direktors Baltijas valstīs Konstantīns Paļgovs pauž līdzīgu viedokli, uzskatot, ka Turcijas puses prasības attiecībā uz jaunajiem vīzu noteikumiem nav līdz galam izstrādātas.

"Turcijas ierēdņi nesaprot, ka gandrīz trešdaļa Latvijas iedzīvotāju ir nepilsoņi, kas aktīvi dodas atpūtas ceļojumos uz Turcijas kūrortiem. Ja ieceļošanas vīzu kārtība netiks vienkāršota, daļa Latvijas iedzīvotāju izvēlēsies citus Vidusjūras kūrortus," vēsta Paļgovs, piebilstot, ka Turcija gan vienmēr ir bijusi labvēlīgi noskaņota pret tūristiem, kuru pienesums šīs valsts ekonomikai uzskatāms par būtisku.

"Tez Tour" apkopotie statistikas dati liecina, ka ik gadu no visām tūrisma ceļazīmēm, kas tiek realizētas Latvijas tūrisma tirgū, uz Turcijas kūrortiem pārdod aptuveni pusi.

Paļgovs norāda, ka ĀM ir pietiekami daudz laika, lai pārliecinātu Turcijas pusi mainīt jaunos vīzu noteikumus, un cer, ka vīzu saņemšanas kārtība, sākoties jaunajai tūrisma sezonai, tomēr būs tāda pati kā līdz šim.

Savukārt tūrisma aģentūras "Impro ceļojumi" ("Impro") ceļojumu konsultants Jānis Kreicbergs stāsta, ka lielākā daļa uzņēmuma apkalpoto tūristu ir Latvijas pilsoņi, tādēļ līdz šim "Impro" nav saskāries ar jaunajiem Turcijas nosacījumiem un, iespējams, nākotnē arī nesaskarsies. "Nepilsoņi mūsu tūristu grupās ir liels retums. Taču domāju, ka tām tūrisma firmām, kurām ir daudz klientu nepilsoņu, noteikti problēmas būs, ja tās netiks risinātas," atzīmē Kreicbergs.

Kā ziņots, Turcijas vēstniecība brīdinājusi par esošās kārtības vīzu izsniegšanā nepilsoņiem maiņu no šī gada 1.novembra, taču ĀM veic intensīvas sarunas ar Turcijas pusi nolūkā saglabāt līdzšinējo kārtību.

Turcijas vēstniecība patlaban neizpauž iemeslu, kāpēc Turcijas valdība nolēmusi mainīt vīzu izsniegšanas kārtību, tomēr piebilst, ka kārtības maiņa attiecas ne tikai uz Latvijas nepilsoņiem, bet arī uz jebkuras citas valsts nepilsoņiem.

Latvijā

Valdībai būtu jāvienojas par vienotu pieeju, kādus pasākumus kāda līmeņa politiķi var apmeklēt, otrdien pēc tikšanās ar premjeri Eviku Siliņu (JV) sprieda Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs, komentējot Aizsardzības ministrijas (AM) parlamentārā sekretāra Arta Švinkas (P) dalību Palestīnas iedzīvotāju upuru piemiņas pasākumā.