Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Augustā norisināsies Latgales stāstnieku festivāls par stikla pūtējiem

© Kaspars Krafts/F64

Līvānos no 20.augusta līdz 21.augustam pulcēsies stāstnieki no Latvijas novadiem uz VI Latgales stāstnieku festivālu "Omotu stōsti", informēja pasākuma rīkotāju pārstāve Vilhelmīne Jakimova.

Viņa norādīja, ka viens no Latgales festivāla uzdevumiem ir veidot atpazīstamu un radošu platformu Latgales amatniecības izzināšanai un popularizēšanai. Savukārt šī gada tēma ir veltīta stikla pūtējiem.

Pirmajā festivāla dienā notiks Līvānu iepazīšanas ekskursija "Līvānu tematisko soliņu stāsti". Pie Līvānu novada kultūras centra notiks Latgales stāstnieku festivāla "Omotu stōsti" atklāšana. Stāstnieku festivāla dalībnieki varēs piedalīties Māras Mellēnas vadītajā nodarbībā "Nemateriālais kultūras mantojums un personiskās pieredzes stāsti". Nodarbībā varēs piedalīties arī citi interesenti, iepriekš piesakoties Līvānu novada kultūras centrā. Vakarpusē pie Līvānu novada centrālās bibliotēkas notiks stāstu vakars "Nepūt pīlītes…", bet vakara noslēgumā - "Stāstu groziņvakars" ar folkloras kopu "Turki".

Festivāla otrās dienas aktivitātes risināsies Līvānu stikla un amatniecības centrā. Mazajiem klausītājiem paredzēta "Spoku stāstu stunda" ar Gunti Pakalnu. Festivāla dalībnieki varēs iepazīties ar Līvānu stikla muzeja ekspozīciju. Uz radošajām nodarbībām "Ne tikai stikla pūtēji…" aicinās pūšamo instrumentu izgatavotājs Aleksandrs Maijers.

Festivāla dalībnieki ieklausīsies stikla pūtēju stāstos un vēros stikla pūšanas procesu. Pēcpusdienā interesenti apmeklēs Ingas Salmiņas stikla kausēšanas darbnīcā Uzņēmējdarbības atbalsta centrā. Interesentiem būs iespēja piedalīties meistarklasē.

Jakimova atzīmēja, ka uz festivālu tiek aicināti visu Latvijas kultūrvēsturisko novadu stāstnieki, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) tīkla "Stāstu bibliotēku" pārstāvji, kā arī vietējās folkloras kopas, stāstnieku kustības atbalstītāji un interesenti.

Ņemot vērā epidemioloģisko situāciju valstī, VI Latgales stāstnieku festivālā "Omotu stōsti" būs iespēja piedalīties tikai vakcinētiem vai pārslimojušiem dalībniekiem, uzrādot derīgu Covid 19 sertifikātu. Sertifikātu iespējams lejupielādēt tīmekļvietnē "covid19sertifikats.lv", un tas jāuzrāda kopā ar personu apliecinošu dokumentu. VI Latgales stāstnieku festivālā "Omotu stōsti" var piedalīties arī tās personas, kuras 72 stundas pirms ierašanās festivālā ir veikušas Covid-19 testu, un tas ir negatīvs.