Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Dalību olimpiskajā tenisa turnīrā uzsāks Ostapenko un Sevastova, turpinās Latvijas 3x3 basketbolisti

© Reuters/Scanpix

Tokijas olimpisko spēļu otrajā dienā kortā dosies abas Latvijas tenisistes Aļona Ostapenko un Anastasija Sevastova, kārtējās divas spēles aizvadīs Latvijas 3x3 basketbola izlase, bet šaušanā ar pneimatisko pistoli par medaļu cīnīsies Agate Rašmane.

Kad Latvijā būs plkst.5, kā pirmā olimpiskos kortus sacensību režīmā izmēģinās Sevastova. Arī turpmāk tekstā sacensībām būs minēts laiks, kāds tas tobrīd būs Latvijā.

Sevastova, kura WTA rangā ieņem 53.vietu, sestajā kortā tiksies ar francūzieti Fionu Ferro, kura rangā atrodas 11 pozīcijas zemāk.

Abām tenisistēm šī būs pirmā savstarpējā spēle karjerā.

24 gadus vecā Ferro līdzšinējā karjerā izcīnījusi divus WTA titulus - 2019. un 2020.gadā.

Šosezon viņa uzvarējusi desmit no 22 spēlēm, kamēr Sevastovai ir 21 uzvara 36 mačos.

Pārvarot pirmo kārtu, otrajā būs jāspēlē ar planētas pirmo raketi Ešliju Bārtiju no Austrālijas vai spānieti Saru Sorrivesu-Tormo (WTA 48.).

Latvijas pirmā rakete Ostapenko sestajā kortā laukumā dosies uzreiz pēc Sevastovas mača beigām, kas tiek plānots apmēram plkst.6.30.

Ostapenko, kura pasaules rangā ieņem 30.vietu, tiksies ar Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) sportisti Jeļenu Vesņinu, kura atrodas pasaules ranga 305.pozīcijā.

WTA vienspēļu turnīros abu tenisistu ceļi krustojušies divas reizes, un abās pārāka bijusi Ostapenko pretiniece, uzvarot 2016.gada Madrides WTA "Premier" sērijas turnīra pirmajā un 2018.gada Dubaijas WTA "Premier" otrajā kārtā.

34 gadus vecā Vesņina karjerā lielākos panākumus guvusi dubultspēlēs, izcīnot trīs "Grand Slam" titulus un Riodežaneiro olimpisko spēļu zeltu kopā ar Jekaterinu Makarovu. Pāru cīņās viņai kopā ir 18 WTA tituli. Pirms trīs gadiem viņa bija dubultspēļu ranga līdere.

Vienspēlēs viņa izcīnījusi trīs titulus, divus - 2013.gadā un vienu - 2017.gadā. Augstākā vieta rangā ir bijusi 13.

Vesņina 2018.gada novembrī paziņoja, ka ir stāvoklī, un pēc kļūšanas par māti kortā atgriezās vien šogad. Vienspēlēs OKR tenisiste šogad uzvarējusi divās no sešām spēlēm, kamēr Ostapenko bilance ir 22-13.

Otrajā kārtā šī mača uzvarētājai pretī stāsies ar 11.numuru izliktā amerikāniete Dženifera Breidija (WTA 15.) vai itāliete Kamila Džordži (WTA 58.).

Ostapenko savā debijā pirms pieciem gadiem trīs setos atzina austrālietes Samantas Stosuras pārākumu, bet Riodežaneiro par čempioni kļuva neizsētā Puertoriko tenisiste Monika Pudža, kura patlaban neturpina profesionāles gaitas.

Vienspēļu turnīrā piedalās 64 tenisistes, titula izcīnīšanai nepieciešamas septiņas uzvaras.

Svētdien abas Latvijas tenisistes apvienos spēkus arī dubultspēļu turnīrā. Turpat, sestajā kortā, tā būs dienas ceturtā spēle, kurā Ostapenko un Sevastovai spēkosies ar austrālietēm Stosuru un Elenu Peresu. Mačs varētu sākties apmēram plkst.9.30.

Piekto reizi olimpisko spēļu vēsturē sacensības notiek uz cietā seguma kortiem.

Trešo un ceturto maču olimpiskajā turnīrā aizvadīs Latvijas 3x3 basketbola komanda ar Latvijas komandas karognesēju spēļu atklāšanas ceremonijā Agni Čavaru, Nauri Miezi, Kārli Paulu Lasmani un Edgaru Krūmiņu ierindā.

Pirmās spēles sākums pret Ķīnu būs plkst.9.

Latvijas komanda ir favorīte šajā spēlē. Sestdien latvieši ar 21:14 uzvarēja Poliju, bet ar 20:21 atzina Beļģijas pārākumu.

Ķīnieši sestdien ar 21:10 sagrāva Rumāniju, ar 13:22 zaudēja Serbijai, ar 9:19 atzina OKR komandas pārākumu un ar 13:21 piekāpās OKR vienībai.

Latvijas komanda pasaules rangā ir otrajā vietā, bet Ķīna tajā nav pārstāvēta, jo pasaules rangs tiek veidots pēc Pasaules tūres rezultātiem, kuras posmos ķīnieši nav piedalījušies.

Tāpat favorīti Latvijas basketbolisti būs mačā pret Japānu, kas sāksies plkst.16.25. Abas spēles tiešraidē translēs televīzijas kanāls LTV7.

Japāna pirmajā sacensību dienā paspēja četrreiz doties laukumā. Viņi ar 18:21 piekāpās OKR vienībai, ar 20:8 sagrāva spēļu pastarīti Rumāniju, ar 19:20 piekāpās Polijai un ar 18:16 uzvarēja Beļģiju.

Japāna pasaules rangā ir 16.vietā.

Latvijas basketbolisti Pasaules tūrē šosezon piedalījās divos turnīros. Dohā "Riga" apstājās pusfinālā, pēc tam startēja vairākos Vienotās Eiropas līgas turnīros Krievijā, bet "Challenger" turnīrā Francijas pilsētā Puatjē "Riga" zaudēja ceturtdaļfinālā.

Latvieši pēdējos gados izcēlušies ar spēju labi sagatavoties tieši izšķirošajiem turnīriem. Pasaules kausa finālā gan 2018., gan 2019.gadā tika izcīnīta otrā vieta, Pasaules tūres finālā otrā vieta tika sasniegta 2018.gadā, trešā - 2019.gadā un pirmā - pagājušogad.

2017.gadā tika uzvarēts Eiropas kausa finālā, gadu vēlāk iegūstot otro vietu.

Savukārt maija beigās Austrijas pilsētā Grācā tika izcīnīta olimpiskā ceļazīme.

Turnīrs notiks no 24. līdz 28.jūlijam.

Cīņu kvalifikācijas sacensībās plkst.3 uzsāks Latvijas šāvēja Agate Rašmane. Viņa sacentīsies šaušanā ar pneimatisko pistoli desmit metru distancē. Sacensības tiešraidē translēs televīzijas kanāls LTV7.

Iekļūt finālsacensību astoņu dalībnieču skaitā sapņo visas 57 šāvējas.

Latvijas vienīgā pārstāve šaušanas sportā Rašmane olimpiskajām spēlēm kvalificējās jau marta izskaņā. Viņa 24.martā Pasaules kausa posmā Deli vingrinājumā ar mazkalibra pistoli 25 metru distanē izcīnīja ceturto vietu. Šāds sniegums sportistei ļāva uzlabot pozīcijas pasaules rangā, un trīs dienas vēlāk Starptautiskās Šaušanas sporta federācija (ISSF) sveica sportisti ar izcīnīto ceļazīmi.

"No 30 sportistēm Tokijā nav izteiktu favorīšu. Jebkura var cīnīties par medaļu. Viss atkarīgs no veiksmes, mentālās gatavības un kā sakritīs zvaigznes," pirms sacensībām teica sportistes treneris Vilnis Celmiņš.

2014.gadā Rašmane jaunatnes olimpiskajās spēlēs izcīnīja desmito vietu, bet gadu vēlāk Eiropas spēlēs bija augstajā septītajā pozīcijā. Jaukto komandu sacensībās viņa 2019.gada Eiropas spēlēs ierindojās otrajā vietā.

Sportiste Tokijas olimpiskajās spēlēs startēs arī šaušanā ar mazkalibra pistoli 25 metru distancē.

Plkst.5 airēšanas kanālā dosies bijusī Latvijas sportiste Sanita Pušpure, kura tagad pārstāv Īriju. Viņai vieniniekos tās būs pusfināla sacensības.

Priekšairējumā Īrijas sportiste uzrādīja sesto ātrāko laiku no 32 sacensību dalībniecēm.

Svētdien spēlēs tiks sadalīti 19 medaļu komplekti loka šaušanā, daiļlēkšanā, paukošanā, šosejas riteņbraukšanā, džudo, šaušanā, skeitbordā, peldēšanā, teikvando un svarcelšanā.

Tokijā Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs 33 sportisti 14 sporta veidos: 3x3 basketbolā, cīņā, džudo, jāšanas sportā, karatē, modernajā pieccīņā, peldēšanā, pludmales volejbolā, riteņbraukšanā (šoseja un BMX), smaiļošanā, svarcelšanā, šaušanā, tenisā un vieglatlētikā. Latvijas delegācijā 24 sportistiem šī būs debija olimpiskajās spēlēs.

Pēc olimpiskajām spēlēm turpat Tokijā no 24.augusta līdz 5.septembrim norisināsies paralimpiskās spēles.

Latvijas olimpiskās komandas sastāvs Tokijas olimpiskajās spēlēs:

Laura Igaune, Gatis Čakšs, Līna Mūze, Ruslans Smolonskis, Arnis Rumbenieks, Madara Palameika, Anete Kociņa, Līga Velvere (visi - vieglatlētika), Tīna Laura Graudiņa, Anastasija Kravčenoka, Mārtiņš Pļaviņš, Edgars Točs (visi - pludmales volejbols), Vineta Pētersone, Helvijs Babris, Toms Skujiņš, Krists Neilands (visi - riteņbraukšana), Agnis Čavars, Nauris Miezis, Kārlis Pauls Lasmanis, Edgars Krūmiņš (visi - 3x3 basketbols), Jevgeņijs Borodavko (džudo), Pāvels Švecovs (modernā pieccīņa), Roberts Akmens (smaiļošana), Agate Rašmane (šaušana), Kristaps Neretnieks (jātnieku sports), Anastasija Grigorjeva (cīņa), Kalvis Kalniņš (karatē), Artūrs Plēsnieks, Ritvars Suharevs (abi - svarcelšana), Ieva Maļuka, Daniils Bobrovs (abi - peldēšana), Anastasija Sevastova, Aļona Ostapenko (abas - teniss).

Par aktualitātēm no Tokijas informēs ziņu aģentūras LETA sporta žurnālists Harijs Ortveins. Olimpiskajām spēlēm veltītajā LETA sadaļā ("https://www.leta.lv/olimpiade_tokyo/") pieejama jaunākā informācija ne tikai par Latvijas sportistu gaitām un panākumiem, bet arī citām aktualitātēm.