Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldība joprojām aicina nepeldēties Daugavā pie Daugmales

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

Ķekavas novada dome joprojām aicina nepeldēties Daugavā pie Daugmales, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Saņemti SIA "Vides audits" laboratorijas ūdens analīžu rezultāti, kas apliecinot, ka visās atpūtas vietās, izņemot peldvietu pretī Nāves salai, peldēties var droši.

Analīzēs konstatēts, ka Daugavā pretī Nāves salai sastopamas aļģes, savukārt citās peldvietās ūdens ir tīrs un peldēšanai drošs.

Tomēr pašvaldība neprecizē, kas konkrēti ir konstatēts peldvietā, vai tās ir aļģes vai tā dēvētās zilaļģes jeb cianobaktērijas.

Nākamā peldūdens testēšana plānota pēc mēneša.

Karstajam laikam turpinoties, joprojām pastāv zilaļģu izplatīšanās iespēja, tāpēc iedzīvotāji tiek aicināti pirms došanās ūdenī, vizuāli novērtēt ūdens virsmu. Bīstamās aļģes var savairoties stāvošos ūdeņos mierīgā un karstā laikā, taču lietus gadījumā, vēsumā un vēja ietekmē tās mirst.

LETA jau ziņoja, ka Ķekavas novada Daugmalē, Daugavā, pretī Nāves salai, pašvaldības speciālisti vizuāli konstatējuši koši zaļas aļģes, kas atgādina cilvēka veselībai kaitīgās zilaļģes, liecina informācija pašvaldības mājaslapā.

Lai laboratoriski noskaidrotu, vai šīs ir zilaļģes, šodien tiks paņemti ūdens paraugi, lai tos nogādātu laboratorijā.

Zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi, bet problēmas var radīt to masveida savairošanās jeb tā saucamā ūdens "ziedēšana". Arī daļa no Latvijā sastopamajām zilaļģu sugām ir potenciāli toksiskas - atmirstot tās ūdenī var izdalīt toksīnus.

Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas - acu un citu gļotādu kairinājumu. Parasti zilaļģu savairošanās ir novērojama, ilgstoši pastāvot karstam un sausam laikam, bet, līdzko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, ūdens "ziedēšana" samazinās vai izzūd pavisam.

Pirms došanās peldēt iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību ūdens kvalitātei, primāri izvērtējot tā krāsu, jo zilaļģu ziedēšanas laikā ūdenim novērojama zilzaļa pelēcīgas nokrāsas plēve, kas pārklāj ūdens virsmu.