Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā

BKUS piedzīvo ļoti lielu ar dažādām infekcijas slimībām sasirgušu bērnu pieplūdumu

© f64.lv, Oksana Džadana

Bērnu klīniskā universitātes slimnīca (BKUS) patlaban piedzīvo nenormālu ar dažādām infekcijas slimībām sasirgušu bērnu pieplūdumu, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" atzina BKUS Intensīvās terapijas klīnikas vadītāja Arta Bārzdiņa.

Inficēto pacientu skaits ir ārkārtīgi liels - ja citus gadus vasaras dienā slimnīcā nonāca līdz 80 bērniem, tad aizvadītajā nedēļā dienā slimnīcā palīdzība meklēta pat 250 bērniem, stāstīja Bārzdiņa, piebilstot, ka šāda situācija ir apgrūtinājums kā bērniem un vecākiem, tā arī slimnīcas personālam, jo ļoti pieaug slodze.

Šādu strauju pacientu pieaugumu Bārzdiņa skaidroja gan ar "brīvlaišanu" no ierobežojumiem, kad cilvēki pat neprātīgi uzvedas, "metoties dzīvē", gan arī ar "infekciju izolēšanos" laikā, kamēr cilvēki distancējās un netikās.

Pārsvarā patlaban slimnīcā nonāk bērni ar zarnu trakta infekcijām. Bārzdiņa norādīja, ka cilvēki neievēro normālas higiēnas prasības, ilgstoši uzturas pludmalē, nedomā, ka līdzi paņemtais ēdiens saulē bojājas, vecāki nepadomā, ka bērni nevar tik ilgi atrasties saulē, un tad nonāk slimnīcās dehidratējušies, vemjoši bērni.

BKUS intensīvajā terapijā nonāk bērni ar dažādām smagākām traumām, kas gūtas gan ceļu satiksmes negadījumos, gan gūstot apdegumus. Bārzdiņa mudināja līdzcilvēkus būt atbildīgākiem un vērīgākiem, ja, piemēram, pludmalē tiek pamanīts bērns, kurš izskatās nepieskatīts.

"Netiek lietotas ķiveres, aizsardzības līdzekļi. Ir nopietni apdegumi, kur mēģināts eksperimentēt ar dažādām lietām. Tāpat ir slīkšanas, bet diemžēl šie bērni līdz mums nav nonākuši, jo viņi gājuši bojā notikuma vietā, turklāt tas notiek daudzu cilvēku klātbūtnē. Būtu tikai normāli, ja cilvēki pavaicātu arī svešiem bērniem, ja izskatās, ka bērns palicis nepieskatīts. Ir jāatmet kūtrums un jāprasa bērnam. Arī pats bērns ar latviešu kūtrumu pieturēs asariņu, nevienam neprasīs palīdzību un meklēs savus vecākus," pauda BKUS pārstāve.